Idućih tjedan dana Plitvice bi mogle biti prošarane fluorescentnim bojama

U okviru znanstveno – istraživačkog projekta Hidrogeološka istraživanja podsliva Plitvice provest će se trasiranje tokova podzemne vode iz ponorne zone potoka Plitvica, ubacivanjem različitih trasera odnosno bojila. Metodologija obuhvaća simultano ubacivanje tri vrste trasera (bojila) na unaprijed određenim lokacijama u neposrednoj blizini potoka Plitvica i praćenje njihovog kretanja kroz potok Plitvica i rijeku Koranu.

Ubacivanje trasera provest će se 28. listopada 2021. godine. Korišteni traseri su kemikalije u potpunosti neškodljive za vodene ekosustave, a zbog njihove intenzivne fluorescentno zelene i ružičaste boje i širenja po vodi postoji mogućnost privremenog obojenja vode u potoku Plitvica i na Velikom slapu te rijeci Korani.

Trasiranje se provodi radi utvrđivanja smjerova kretanja i prividnih brzina toka podzemne vode te za proračun gubitka u ukupnoj bilanci vode. Očekivano vrijeme potpunog istjecanja trasera iz sustava je oko tjedan dana, izvijestili su na svojim društvenim mrežama iz Nacionalnog parka Plitvička jezera uz prigodne fotografije koje zorno prikazuju kako će izgledati Plitvice ovih dana.

Dakle ako zateknete čudnu obojanost jezera znajte kako se radi o potpuno neškodljivom procesu i uživajte u nesvakidašnjim bojama koje će brzo nestati, a kao rezultat znanstvenici će znati kako teku podzemne vode našim najpopularnijim Nacionalnim parkom.

Naslovna fotografija: Facebook NP Plitvička jezera

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.