Imaš 18 godina i želiš putovati Europom? Prijavi se u DiscoverEU do 29. ožujka 2023.

Komisija Europske unije službeno je pokrenula proljetni poziv DiscoverEU koji će omogućiti da 35.000 mladih ljudi dobije besplatnu željezničku kartu za istraživanje Europe. Ciklus prijava za proljetni poziv DiscoverEU počeo je jučer, a završava 29. ožujka.

DiscoverEU jedna je od aktivnosti programa Erasmus+. Omogućuje mladima putovanje Europom i stjecanje vrijednih iskustava. Putujući uglavnom vlakom (uz iznimke za sudionike koji žive na otocima ili u udaljenim područjima) otkrijte ćeš prekrasne krajolike Europe i raznolikost njezinih gradova.

Odabrani sudionici dobit će Europsku iskaznicu za mlade, s popustima na kulturne sadržaje, edukativne i sportske aktivnosti, lokalni prijevoz, smještaj, hranu…

Tko se može prijaviti u DiscoverEU

Zainteresirani za sudjelovanje u proljetnom pozivu DiscoverEU moraju biti rođeni između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005. Također moraju imati državljanstvo ili prebivalište u jednoj od država članica Europske unije ili jednoj od zemalja pridruženih programu Erasmus+: Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.

Kandidati koji ispunjavaju ove uvjete trebaju se prijaviti na Europskom portalu za mlade kako bi osvojili besplatnu kartu za prijevoz. Na portalu trebaju odabrati svoj jezik, ispuniti prijavnicu i odgovoriti na pet pitanja, te dodatno pitanje. Uspješni kandidati moći će putovati Europom u trajanju do 30 dana od 15. lipnja 2023. do 30. rujna 2024. godine.

Mladi kojima je teže putovati zbog invaliditeta ili zdravstvenih problema dobit će potrebnu pomoć kako bi mogli sudjelovati. Za više informacija tu je i stranica s najčešće postavljanim pitanjima.

U listopadu kreće novi krug prijava

Oni koji 18 godina pune tijekom druge polovice godine moći će se prijaviti u sljedećem krugu koji će biti pokrenut u listopadu ove godine.

Korisnici će, kao i u prošlom krugu, moći nastaviti s korištenjem dodijeljene kartice. Tako će moći uživati u više od 40.000 različitih ponuda popusta u svim zemljama članicama EU-a. Sudionici će također moći popratiti DiscoverEU Meet-ups s aktualnim kulturnim programima. Oni traju između jednog i tri dana u svim Erasmus+ zemljama.

Prošle je godine Europska komisija ponudila 10.000 dodatnih željezničkih karata mladim osobama iz različitih zemalja. Komisija je objasnila da je, u nastojanju da odabir sudionika bude pravedan, svakoj zemlji sudionici dodijeljen određeni broj putnih karata, a na temelju broja stanovnika te zemlje u usporedbi s cjelokupnim stanovništvom EU.

Naslovna fotografija: Vladimir López/ Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.