Ispovjedaonica svijeta, Međugorje bogatije za suvremeni digitalni muzej “Naša Majka”

Međugorje se od prošle godine može pohvaliti prvim muzejom koji prikazuje povijest ukazanja Blažene Djevice Marije kroz suvremeni digitalni postav. Muzej Naša Majka sadržava video i audio materijale te cijelu povijest međugorskog kraja i fenomena ukazanja koji u ovo malo mjesto zapadne Hercegovine privlači milijune vjernika iz cijelog svijeta već preko 40 godina.

Ovo je prvi muzej na području općine Čitluk i Međugorja, a opisuju ga kao Međugorje u malom. Najinovativnijom digitalnom tehnologijom, hologramima i video projekcijama, posjetitelji mogu upoznati Brotnjo i fenomen ukazanja Blažene Djevice Marije.

Podsjetimo. 24. lipnja 1981. oko 18 sati šestoro mladih iz župe Međugorje: Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, vidjeli su na brdu Crnica, na predjelu zvanom Podbrdo, bijelu pojavu s djetetom u naručju. Iznenađeni i prestrašeni, nisu joj pristupili bliže.

Sutradan u isto doba dana, 25. lipnja 1981., četvoro od njih, Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković i Ivan Dragićević, osjetili su se snažno privučeni prema mjestu gdje su dan prije vidjeli Onu koju su prepoznali kao Gospu. Njima su se pridružili Marija Pavlović i Jakov Čolo. Od toga dana imali su svakodnevna ukazanja, zajedno ili odvojeno. Milka Pavlović i Ivan Ivanković Gospu više nikad nisu vidjeli, navodi Udruga Međugorje Mir na svojim web stranicama.

@turistickeprice

Novo otvoreni digitalni Muzej @nasa.majka.museum prikazuje povijest Gospinih ukazanja u Međugorju kroz fotografije te vokalne video zapise. Posjetitelji kroz digitalnu tehnologiju mogu upoznati fenomen ukazanja Blažene Djevice Marije???? #fypシ #fy #medugorje #holymary #hercegovina #pray #blessed #amen

♬ Došli Smo Ti Majko Draga – Klapa Luka Ploče

Međugorski fenomen privlači u malo hercegovačko mjesto vjernike iz cijeloga svijeta. Iako je sama crkva po pitanju ukazanja oprezna, može se iščitati kako bi službeno priznanje bilo moguće kada se stvore uvjeti. Papa Franjo poduzeo je neke preduvjete, jer je poslao u Međugorje apostolskog vizitatora.

Međugorje je u proteklih 40 godina postalo jedno od najpoznatijih svjetskih odredišta brojnih hodočasnika. Tako je ovaj nekoć poljoprivredni kraj postao i turističko odredište odnosno poznata destinacija vjerskog turizma.

Kako vidioci vide Gospu?

Najdojmljiviji dio muzeja Naša Majka svakako je digitalni prikaz Gospinog lika nastao na osnovu opisa međugorskih vidioca. Na zidovima sobe u kojoj je prikaz Gospinog lika nalaze se i ispisane riječi kojima lik Majke Božje opisuju svjedoci ukazanja u Međugorju.

Autor i arhitekt muzeja je Dario Kordić, a uz muzej nalazi se i Umjetnička galerija u kojoj su postavljena djela lokalnih umjetnika. Ovaj suvremeno uređen kompleks osim muzejskog dijela ima i suvenirnicu te ugostiteljski objekt. Ispred muzeja uređen je i trg u čijem centru se nalazi skulptura “Ruke” autora akademskog kipara Josipa Ivešića. Skulptura u prikazu trenutka u kojem Krist pruža ruku apostolima u oluji, simbolizira povezanost između Neba i zemlje te šalje poruku “Ne bojte se”.

Muzej je otvoren za posjetitelje svakodnevno od 9 do 21 sat, a nalazi se preko puta Crkve Svetog Jakova u Međugorju na adresi Trg Pape Ivana Pavla Drugog 22b. Cijene ulaznica su za odrasle osobe 6 eura, za grupne posjetitelje 5 eura, a za djecu i mlade 3 eura. Grupne posjete potrebno je prethodno najaviti.

Fotografije: Adrijana Jukić-Aladić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.