Istarsko zlato: Čak 5 blagodati ekstra djevičanskog maslinovog ulja

spot_img

Jeste li znali kako su stari Rimljani upravo istarsko maslinovo ulje izvozili diljem cijelog carstva? Maslinovo ulje obogaćuje ljudsku prehranu, ljekovito je, koristi se za njegu tijela, tvrde kako je i afrodizijak, a zaštitni je znak Mediterana, pa time i našeg poluotoka Istre čije ulje je najpoznatije u svijetu. Jedan od novijih trendova je isprobavanje mladog maslinovog ulja što je do prije nekoliko godina bilo nezamislivo.

maslinovo ulje
Dani mladog maslinovog ulja, foto: Danilo Dragosavac, izvor: Turistička zajednica grada Vodnjana

Naime donedavno se smatralo kako svježe maslinovo ulje ipak treba nekoliko tjedana odležati, no danas je isprobavanje tek cijeđene masline odnosno mladog maslinovog ulja turistička atrakcija. Prvi su se ovoga naravno sjetili Talijani no vrlo brzo su ih naši maslinari iz Istre pa i Dalmacije slijedili ovu modu.

Tako se danas isprobavaju brojni recepti i gastrodelicije uz upotrebu mladog maslinovog ulja. Branje maslina i potom kušanje mladog maslinovog ulja prodaje se ako vrhunska turistička atrakcija.

Maslinovo ulje kao hrana

Bez njega se ne može zamisliti mediteranska kuhinja, jedna od najzdravijih kuhinja na svijetu. Jeste li probali vrhunska istarska ekstra djevičanska maslinova ulja za vrijeme boravka u Istri?

Foto: Turistička zajednica Istarske županije

Ako jeste tada ste ga sigurno kupili i koristite ga u vašoj kuhinji. Istarsko maslinovo ulje jedno je od najpoznatijih u svijetu i svakako u ovoj regiji trebate probati maslinovo ulje, ali i brojne proizvode koji ga sadrže.

Maslinovo ulje kao lijek

Jeste li znali kako je maslinovo ulje jedno je od najzdravijih ulja? Kao lijek, maslinovo ulje djeluje kao prevencija protiv mnogih bolesti i upala. Tko danas nema visoki krvni tlak ili probleme s probavnim sustavom s obzirom na način života? A tvrde Istrijani kako je djelotvorno i za bolje pamćenje. Konzumirajte 1-2 žlice maslinovog ulja na dan i vaš će um biti uvijek bistar!

maslina
Foto: Teraboto

Maslinovo ulje za ljepotu

Jeste li znali da se već od antičkih dana smatralo da maslinovo ulje pridonosi mladolikom izgledu kože? Maslinovo ulje ujedno potiče i mršavljenje. Maslinovo ulje česti je sastojak brojnih maski i krema koje služe za jačanje noktiju i kose. Puno o maslinovom ulju govori i povijesna crtica o tome kako se čak i Kleopatra kupala u njemu.

Maslinovo ulje kao afrodizijak

Zašto ne? Uz tartufe kojih u Istri ne manjka preporučaju se i zlatne kapi maslinovog ulja. Prema narodnom vjerovanju maslinovom ulju se pripisuju i afrodizijačka svojstva jer se smatra da daje snagu i živahnost ljubavnim partnerima.

istarsko maslinovo ulje
Foto: Pixabay

Zaštitni znak Mediterana i Istre

Jeste li imali priliku posjetiti Nacionalni park Brijuni? Upravo na Brijunima možete odmoriti ispod jednog od najstarijih stabla masline na Mediteranu – maslini staroj oko 1600 godina. Istarsko maslinovo ulje bilo je sinonim za najbolje ulje još od vremena starih Grka i Rimljana, takve kakvoće s kojom su se sva druga ulja uspoređivala.

Brijunska stara maslina, foto: Alena Sprčić

Ulja s područja Istre su iz godine u godinu sve kvalitetnija, a broj istarskih maslinara u jedinom svjetskom vodiču ekstra djevičanskih maslinovih ulja, Flos Olei, sve je veći. Istra je u vodiču u samom svjetskom vrhu za ekstra djevičansko maslinovo ulje.

smotra ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Izvor fotografije: Turistička zajednica općine Ližnjan

Istru tako u 2024. godini ponovo krasi titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja. To je posebno važno s obzirom da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta. Naime, čak 69 istarskih maslinara našlo se u društvu 500 najboljih, ispred Puglie s 55 i Toscane s 51 predstavnikom.

Izvor: Istra.hr

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.