Izlet na izvor rijeke Kupe: Otkrivamo tajne ove veličanstvene zagonetke krša

Ako tražite carstvo mira i tišine, svjež zrak daleko od vrućeg asfalta i gradske vreve i mjesto nevjerojatne prirodne ljepote – pronaći ćete ga na izvoru Kupe, mjestu prepunom tajni koje otkrivate svakim korakom tijekom šetnje markiranim stazama – a tek kad dođete do samog izvora slijedi prava nagrada…

Ako vam zvuči previše zahtjevno planinariti do samog izvora – uputit ćemo vas na dvije različite staze pa ovisno o vašim preferencijama izaberite najjednostavniju za sebe.

Izvor Kupe: Jedno od najjačih i najdubljih hrvatskih vrela

Izvor rijeke Kupe je i dalje dijelom misteriozna tajna krša i jedno od najdubljih i najrasprostranjenijih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 metar, oblikovano je očaravajuće tirkizno-plavo jezero koje pruža neopisiv mir samim pogledom na njegove neuobičajene, fascinantne boje koje nas ostavljaju u pitanju – kako je moguće da je Majka Priroda stvorila nešto ovoliko čarobno?

Područje je proglašeno zaštićenim 12. prosinca 1963. godine na površini od 10 hektara. 

Sam izvor nalazi se unutar granica Nacionalnoga parka Risnjak i smješten je ispod stotinu metara visokih vertikalnih stijena. Ima izgled malog ovalnog jezerca dužine 200-tinjak metara i širine oko 50 metara.

Naime, Kupa izvire iz još uvijek nepoznate dubine, premda je utvrđeno da voda izvire iz dva međusobno odijeljena kanala koji sliče okomitim bunarima. Niska i konstantna temperatura vode od 5 do 6 stupnjeva Celzijevih, onemogućuje uron u hladne duboke vode, ali je utvrđena dubina od preko 80 metara u dubljem i užem kanalu, a u širem 57 metara.

Također, istaknimo kako je bojenjem vode dokazana podzemna veza ponora Malenca, kao i ponora potoka Velika Voda kod Crnog Luga s izvorom Kupe. Prosječni kapacitet istjecanja izvora iznosi oko 1200 litara po sekundi, dok maksimalne količine vode nisu mjerljive.

Čudesna dolina leptira

Sjeverni dio gornjeg toka Kupe ili Kupska dolina, je zbog bogatstva flore i faune prozvan još i Čudesnom dolinom leptira – ovo područje je dom za gotovo 500 vrsta leptira što je oko 60% sveukupne hrvatske leptirske faune.

Naime, ovo područje je kanjon s malim kotlinskim proširenjima, a ondje je klima znatno blaža i toplija od hladnijeg ostatka Gorskog kotara jer je područje nadmorski niže i duboko usječeno. Najveće naseljeno mjesto Kupske doline je Brod na Kupi koji je ujedno i polazište za upoznavanje sa svim čarima rijeke Kupe i njezine doline.

Kako do izvora Kupe? Odaberite jednu od dvije staze

1. Staza Razloge – izvor Kupe

Prva opcija je staza koja kreće iz sela Razloge do izvora Kupe. Selo Razloge nalazi se na obroncima iznad izvora Kupe, a do njega ćete doći cestom Crni Lug – Gerovo, s koje trebate skrenuti desno nakon Malog Sela i uskom asfaltnom cestom voziti 8 kilometara do Razloga.

Znat ćete da ste stigli kad ugledate veliko parkiralište i info punkt, a staza do izvora počinje nešto dalje, odmah kraj centra za posjetitelje Goranske kuća znanja.

Put do izvora Kupe kreće blago, a zatim se strmo spušta i pri dnu presijeca kanjon Krašićevicu koji je većinu godine prohodan, ali u vrijeme velikih kiša i u proljeće zbog topljenja snijega nabuja i zbog velikih količina vode predstavlja prepreku pri posjetu izvoru Kupe, udaljenom samo pet minuta.

Ugodan put kroz bukovu šumu traje oko pola sata, a potrebno je tek malo opreza na strmijim mjestima kako se ne bi poskliznuli na vlažnom lišću. Na izloženijim mjestima postavljena je drvena ograda i uređen je nogostup.

 • Visina polazišta: 550 metara
 • Visina odredišta: 321 metar
 • Visinska razlika: -229 metara
 • Ukupna duljina: 1820 metara

2. Staza Hrvatsko – izvor Kupe

Hrvatsko je selo na granici sa Slovenijom, do kojeg se dolazi cestom iz smjera Delnica i Broda na Kupi, iz smjera Gerovo – Zamost te iz smjera Čabra. Početak staze lako ćete prepoznati po uređenoj lokaciji na lijevoj obali rijeke.

Svoju pješačku avanturu započet ćete Ribičkom stazom koja vodi do sela Kupari, cijelim putem prati tok rijeke i ima nekoliko odmorišta. Od Kupara vodi makadamska cesta prolazeći kroz dalje kroz zaseoke Kupari Srednji i Gornji. Staza nastavlja livadom na kraju koje prelazi kanjon Sušicu (također povremeno nabujalog), a zatim nakon pješačkog mosta prelazi se na desnu obalu rijeke Kupe. Do kraja se staza uspinje i spušta kanjonom do samog izvora rijeke Kupe. Ova šetnja do izvora oduzet će vam otprilike sat i pol vremena, ali zbog svoje konfiguracije nije zahtjevna.

 • Visina polazišta: 295 metara
 • Visina odredišta: 321 metar
 • Visinska razlika: -26 metara
 • Ukupna duljina: 4850 metara

Kupa – jedina hrvatska rijeka koja ima svoju rodnu kuću

Ako se odlučite za prvu šetnicu – iz Razloga, u selu Gornji Kupari vidjet ćete Rodnu kuću rijeke Kupe, otvorenu 2015. godine. Ondje se možete educirati o prirodnim i kulturnim vrijednostima na području izvora rijeke Kupe, a kako smo ranije spomenuli ”dolinu leptira”, svi koje je ta priča o ovim prekrasnim stvorenjima zainteresirala, u kući se mogu se educirati u posebno osmišljenoj edukacijskoj dvorani s izložbom o leptirima.

Ako se ne želite vratiti kući praznih ruku, najmilije ćete razveseliti poklončićem iz suvenirnice koja se nalazi u sklopu centra.

Goranska kuća znanja – upoznajte goranski kraj na edukativan i zanimljiv način

Goranska kuća znanja nalazi se u selu Razloge, točnije u staroj seoskoj školi i čuva tradiciju, povijest i sjećanja na selo i njegove potomke.

Ondje ćete otkriti priču o šindri; građevnom materijalu karakterističnom za Gorski kotar koji danas uglavnom izrađuju umirovljeni šumari, čut ćete mnogo o seoskoj arhitekturi goranskog naselja, o rukotvorinama i pletarstvu, pašnjacima i pčelarstvu…

Naučit ćete i ponešto o risu, najvećoj europskoj mački i simbolu Nacionalnog parka Risnjak, o vukovima i golemom samotnjaku medvjedu.

I za kraj, korisne natuknice prije nego krenete na izlet do izvora Kupe

 • Kada je riječ o opremi, bit će vam dovoljne udobne tenisice
 • Izvor Kupe je jedna od najpopularnijih izletnih destinacija i prikladna je gotovo za sve posjetitelje, a neometano joj mogu pristupiti i djeca i kućni ljubimci
 • Staza je izvrsno markirana, stoga ne morate brinuti da ćete zalutati
 • Prije polaska provjerite količinu oborina jer je moguće da zbog velike količine padalina dio staze ne bude prohodan
 • Ponesite sa sobom dovoljnu količinu tekućine

Proteklog vikenda smo i mi posjetili najrasprostranjenije hrvatsko vrelo, a našu kratku priču sa samog izvora pogledajte na videozapisu.

Krenuli smo od kuće TO Tratinčica gdje vam se nudi okrjepa hladno piće i ukusna hrana u domaćem ambijentu. Do ovog objekta možete doći automobilom, a do izvora je sat i deset minuta šetnje.

 Cijelu foto galeriju pogledajte OVDJE.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.