Risnjak skriva tri europske zvijeri te čak 1148 podvrsta flore

Upravo jesen idealna je za posjetu Nacionalnom parku koji razdvaja more od kontinenta, a uslijed pandemije korona virusa najtraženiji je sadržaj u kojem nikada nećete biti u gužvi. Blizu moru, blizu šumama i zelenilu Gprskog kotara upravo Risnjak idealan je za opuštanje i istraživanje bogatog biljnog i životinjskog svijeta ili jednostavno uživanje u zelenilu i pjevu ptica ili pak uz dolinu Kupe u promatranju igre leptira. Tu je u blizini i staza preadotora, a poseban je doživljaj Cro-medo bearwatching.

-Među vrletnim risnjačkim stijenama i dubokim provalijama, u divnim crnogoričnim i bjelogoričnim šumama neka živi nesmetano biljni i životinjski svijet, a čovjek neka prolazi njegovim stazama pun poštovanja pred velikom prirodnom cjelinom u koju je zašao- davno je izrekao dr. Ivo Horvat, poznati Hrvatski botaničar svjetskog ugleda kojemu možemo zahvaliti što su veličanstvene šume Risnjaka pošteđene prekomjernog iskorištavanja i proglašene Nacionalnim parkom.

U visinskom pogledu Nacionalni park proteže se od 290 m nad morem kod sela Hrvatsko u dolini rijeke Kupe, do 1528 m koliko iznosi visina najvišeg vrha u masivu Risnjaka – Veliki Risnjak te zajedno s masivom Snježnika predstavlja klimatsku i vegetacijsku pregradu između primorskih i kopnenih dijelova Hrvatske.

Nacionalni park Risnjak nalazi se u Gorskom kotaru, najšumovitijem području zapadne Hrvatske, površinom od 63,5 km². Zanimljivo je kako zračna udaljenost od vrha Velikog Risnjaka do mora iznosi 15 kilometara, a od izvora Kupe 8 kilometara, te na tih samo 23 kilometra zračne udaljenosti vladaju izrazite klimatske razlike. To je ono po čemu se ističe Risnjak, planina koja nadvisuje sva područja između kopna i mora što su pripala Nacionalnom parku.

Prirodna veza između Alpa i balkanskih planina

Područje Nacionalnog parka Risnjak pripada Dinarskom sustavu koji se pruža od istočnih Alpa pa do Šarsko-pindskog gorja, dio je područja koje spaja Alpe i Dinaride. Preko masiva Risnjaka i Snježnika prolazile su velike migracije alpskih, artičkih i borealnih vrsta u smjeru jugoistoka, ali se na ovim planinama sačuvala bitno različita vegetacija od okolnog područja.

1148 vrsta i podvrsta flore

– Masiv Risnjaka je oduvijek bio poznat po bogatoj flori, razvijenoj u različitim mikroklimatskim i geološkim uvjetima. Ta je različitost osnova za razmjerno visoku florističku raznolikost. Glavna odlika flore Nacionalnog parka je ukupno relativno velik broj svojti, čak 1148 vrsta i podvrsta. Tijekom terenskih istraživanja provedenih tijekom 2004.- 2006. potvrđeno je i kartirano 83% od svih do sada poznatih svojti navedenih za područje u literaturi- ističu u Nacionalnom parku.

Dobro očuvane klimazonalne biljne zajednice, osobito šumske, s autentičnim sastavnom biljnih vrsta daju Nacionalnom parku osobitu vrijednost.

Ovdje se nalazi i najljepše izražen fenomen vegetacije ponikvi, a upravo područje Risnjaka prirodno je stanište sve tri velike europske zvijeri medvjeda, vuka i risa po kome je uostalom masiv Risnjaka i dobio ime.

Ostale životinjske vrste poput ptica, gmazova i kukaca također su brojne i raznolike. U dolini rijeke Kupe vrlo značajno mjesto zauzimaju leptiri tako da je cijela dolina prozvana “Dolina leptira”.

U periodu trajanja akcije “Tjedan odmora vrijedan” od 16. listopada do 25. listopada svakako posjetite Risnjak uz plaćanje polovine cijene za sve kategorije ulaznica. Djeca, planinari HPS-a, umirovljenici platit će 12,00 kn, redovna cijena je 25,00 kn, a odrasli 22,00 kn, inače je redovna cijena 45,00 kn. Posebno je povoljna obiteljska ulaznica po popularnoj cijeni od 50,00 kn umjesto redovne cijene od 100,00 kn.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.