Otok Jabuka skriva najbržu životinju na svijetu koja napada dronove

Jabuka je vulkanski otočić čunjastog oblika u Jadranu, zapadno od Visa. Ovo je drugi otok eruptivnog podrijetla, uz otok Brusnik, a od Komiže na Visu udaljen je oko 70 kilometara u pravcu zapad-sjeverozapad. Jabuka je otok koji je gotovo nevidljiv na geografskoj mapi, a slovi za najdalji otok u Hrvatskoj. Strm je i piramidalnog je oblika, visok 96 metara.

Jabuka je smještena u području najdubljeg mora, na osami, udaljena od svih ostalih otoka pa je samim tim izložena svim vjetrovima, a s obzirom na to da na pučini čak i najslabiji vjetrovi dižu velike valove, morat ćete se iznimno potruditi ako budete htjeli ovdje pristati. Osim toga, ovdje nema obale prikladne za pristajanje,  more u okolici je vrlo duboko (260 metara) i gotovo da nema mogućnosti sidrenja, a stijene su bez izbočina za koje bi se mogla vezati brodica.

Od 1958. godine otok je proglašen geološkim spomenikom prirode, a poslije Drugog svjetskog rata koristila ga je jugoslavenska vojska tokom vježbi gađanja iz aviona. 

Duboko more oko otoka bogato je ribom (posebice zubatcom poznatim i kao “car o’ rib”), a ondje ćete, zbog klime, pronaći samo dvije endemične vrste: crnu guštericu i biljku po imenu ”zečina”.  Okolica otoka Jabuke prirodno je mrijestilište riba i ostalih vrsta: oslića, škampi, bijelog muzgavca, lignjuna, grdobine i sl.

Jeste li za avanturu?

Za sve one avanturističkog duha i željne istraživanja možete se upustiti u avanturu plovidbe kroz ”Viški vulkanski trokut” koji čine otoci Svetac, Brusnik i Jabuka.  Ovaj zanimljiv i drugačiji izlet privlačan je u ljetnim mjesecima jer meteorološki uvjeti i stabilne anticiklone dozvoljavaju posjet ovom mističnom pomorskom raju prirodnih ljepota.

Zanimljivost: S obzirom na to da se u njegovim crnim vulkanskim stijenama nalazi magnetit, čim se brod približi otoku magnetska igla kompasa potpuno ”poludi” pa navigacijska naprava, inače korisna, postaje potpuno suvišna. Za specifičnost ovoga područja pomorci su znali od davnina. Plovidbom pokraj vulkanskih otočića Jabuke i Brusnika, zbog magnetita kompasna igla odstupala bi od sjevera te je tako predstavljala nesigurnost i potencijalnu opasnost na moru.

Povijest Jabuke krije jednu od najbržih životinja na svijetu

Otok Jabuka je, prema zapisima, kroz povijest bio poznato lovilište sokolova. Lov se provodio u rujnu, a francuz Castela 1603. godine govori kako je u podnožju otoka bila kućica u kojoj su boravili hvatači dok su po liticama obilazili gnijezda. Iako je penjanje po Jabuci bilo teško – izlaganje opasnostima je nerijetko bivalo dobro nagrađeno.

Neki od izvora ističu kako se sivi sokol još uvijek gnijezdi na Jabuci i napada dronove koji pokušavaju snimiti ljepote ovog prirodnog fenomena. Inače, sivi sokol (falco peregrinus) je poznat po tome što je najbrža životinja na svijetu, svojom brzinom može dosegnuti i više od 300 kilometara na sat.

Geopark Viški arhipelag

Geopark Viški arhipelag dio je UNESCO-ve svjetske mreže geoparkova. Područje Viškog arhipelaga sastoji se od otoka Visa, njemu pripadajućih okolnih otočića, BiševaSvetog AndrijeBrusnikaJabuke i Palagruže. Godine 2003. svjetska ekološka organizacija World Wildlife Fund proglašava Viški arhipelag jednom od 10 “posljednjih rajskih oaza Mediterana” i uključuje ga, skupa s otocima Mljetom i Lastovom, u “Adriatic Blue Corridor” područje s najvećim biodiverzitetom na Jadranu. Ovdje obitava ukupno 126 vrsta ptica, od kojih treba istaknuti karakteristične pučinske vrste, kao što su Eleonorin sokol, kaukal i gregula, ali i jednu strogo zaštićenu vrstu – dobrog dupina.

Geološki to je najatraktivnije područje Jadrana sastavljeno od najstarijih i najmlađih formacija stijena. Također, ovo jedinstveno geografsko područje s lokalitetima i krajobrazima drugi je UNESCO-ov geopark u Hrvatskoj, nakon Papuka.

Naslovna fotografija: Biljana Jovanovic / Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.