Uživajte u plodovima jeseni u Gorskom kotaru

Jesen je drugo proljeće kada se svaki list pretvara u cvijet – riječima Alberta Camusa, poznatog francuskog književnika i Nobelovca možemo dočarati jesenju rapsodiju boja koju vam, uz uživanje u njenim najslasnijim plodovima, pruža neodoljivi Gorski kotar.

U subotu, 25. rujna na Festivalu gljiva, vune i plodova jeseni uživat ćete u bogatom programu, a odvažni će se zasigurno prijaviti i za natjecanje u kuhanju gljivarskog kotlića jer ih u stručnom žiriju očekuju poznati chefovi Igor Gudac, David Skoko i Ivana Bekavac te Domagoj Jakopović Ribafish, bloger i novinar. Ujedno, poznati šefovi pripremat će delicije od gljiva i goranskih specijaliteta na gastro showu koji će voditi Ribafish. Festival se održava u Ravnoj Gori kraj dvorca Stara Sušica i Centra Velike zvijeri.

Program počinje u 10 sati s prijavama za rekreativno-edukativnu šetnju uz degustaciju delicija od gljiva i plodova jeseni te biciklijadu. Planinari se od 11 sati na Javorovu kosu uz potragu gljiva označenom stazom ukupne dužine 10 kilometara kako bi se došlo do planinarske kućice gdje je prva determinacija ubranih gljiva, a druga je po povratku. Svi ljubitelji uživanja u jesenjem ruhu Gorskog kotara na dva kotača od 11 sati uživat će u vožnji stazama od 14,1 i 19,2 kilometara, a kraća je ujedno i manje zahtjevna.

Posjetitelji će imati prigodu uživati i u stručnoj edukciji o gljivama, sajmu autohtonih proizvoda, rukotvorina i suvenira te izložbi vune i vunarskih proizvoda, kao i u zanimljivoj vunarskoj radionici za djecu i odrasle. Natjecanje u kuhanju gljivarskog kotlića je na rasporedu od 11 do 13 sati kada slijedi ocjenjivanje stručnog žirija, a gastro show održat će se s početkom u 15 sati. Proglašenje najboljih gljivarskih kotlića i priznanja za najljepši štand, najljepši suvenir i najljepše pakiranje zimnice održat će se u 16:30 sati, a za zabavni dio programa zaduženi su Show band Promili. Svakako se ne propušta posjet Centru Velike zvijeri, koji će biti otvoren od 10 do 18 sati, kao i posjet etno zbirci, a najmlađi će moći uživati i u igraonici.

U subotu od 16 sati obilježit će se četvrt stoljeća od smrti Krešimira Golika, legendarnog redatelja i scenariste, rođenog Fužinarca. U organizaciji Školske družine Kreše Golika iz Osnovne škole Ivanke Trohar iz Fužina u kinu Lič u mjestu Lič održat će se prigodna projekcija o njegovu životu i stvaralaštvu. Uz projekciju vezanu za život i djelo Kreše Golika, Školska družina će premijerno prikazati svoj najnoviji filmski uradak pod nazivom “Divna je moja mama” te kratkometražni film “Pitagorin poučak”.

Nesvakidašnja promocija knjige “Put u Planine” Mirte Mataije održat će se u subotu od 9:30 sati kada će se tijekom planinarskog uspona s Platka na Snježnik pričati o knjizi i planinama. Okupljanje je na parkiralištu na Platku.

Nedjelja, 26. rujna, rezervirana je za Kaubojsku bundevijadu koja se održava u kultnom Roswell selu u Fužinama kada posjetitelje očekuje atraktivno natjecanje u rezbarenju bundeva, western kviz i kreativna dječja radionica Vesela bundevica. Dakako, western imidž za sve posjetitelje je poželjan, a za sudionike natjecanja u rezbarenju bundeva je obvezan. Nagrađivat će se najljepša, najstrašnija i najkreativnija bundeva, program započinje u 11 sati. Za glazbeno ozračje pobrinut će se DJ Rabbit.

Svakako valja posjetiti i čaroban 8. Gljivarski kotlić koji će se održati Zamostu na rijeci Čabranki u nedjelju s početkom u 10 sati. Tijekom manifestacije održava se natjecanje u pripremi gljivarskog kotlića, a kulinarsko umijeće ocjenjivat će stručni žiri. Svi posjetitelji koji se neće odvažiti na provjeru svojih kulinarskih umijeća uživat će u izletu na Svetu goru do izvora rijeke Kupe i Gerovčice ili u poučnoj stazi oko Zamosta.

Fotografije: Turistička zajednica Gorskog kotara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.