Doživite jesen u Nacionalnom parku Paklenica

Ako do sada niste, onda je možda baš ova jesen prigoda za posjetu Nacionalnom parku Paklenica. U Parku se naime od 1. studenog primjenjuju niže, vansezonske cijene ulaznica, zbog čega se isplati uživati u blagodatima koje nam donosi jesen.

Jesen u Nacionalnom parku Paklenica

Vansezonske cijene vrijede do kraja veljače 2023. godine, a kreću se od 10 do 20 kuna za jednodnevni posjet. Tako odrasla osoba za jedan dan treba izdvojiti 20 kuna, dok je za djecu starosti od 5 do 14 godina cijena upola manja. Srednjoškolci, studenti, osobe starije od 65 godina i članovi HPS-a i PZS-a ulaznicu za Nacionalni park Paklenica mogu nabaviti po cijeni od 15 kuna. U ponudi su i višednevne ulaznice za tri i pet dana, a cjelokupni cjenik pogledajte na POVEZNICI.

Nacionalni park Paklenica poziva vas da doživite čarobnu jesen za boravak u prirodi i posjetu Parku. Recimo kako u studenom Posjetiteljski centar “Podzemni grad Paklenice” i Šumarska kuća Lugarnica rade vikendima od 9 do 15 sati.

Zbog svoje jedinstvene prirodne osnove, izuzetnih geomorfoloških oblika i veličanstvenih šuma, prostor Velike i Male Paklenice već je 1949. g. proglašen nacionalnim parkom. Osnovni razlog proglašenja ovog prostora nacionalnim parkom bila je zaštita najočuvanijeg i najvećeg šumskog kompleksa na području Dalmacije.

Drugi najstariji nacionalni park u Hrvatskoj

Nacionalni park Paklenica po proglašenju je drugi nacionalni park u Hrvatskoj, te je prošlog mjeseca obilježio 73. obljetnicu. Naime, najstariji nacionalni park u Hrvatskoj NP Plitvička jezera proglašen je 8. travnja 1949. godine, a Paklenica je nacionalnim parkom proglašena iste godine, 19. listopada. 2017. godine Nacionalni park Paklenica je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika. Tu je i raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda. Raznolikost živog svijeta je uvjetovana klimatskim karakteristikama ali i bogatom i raznolikom geološkom prošlosti.

Omiljena među penjačima, Paklenica nudi veliki broj sadržaja i za ostale posjetitelje. Park je dom velikog broja životinjskih i biljnih vrsta, od kojih su neke endemske. Dakle, ukoliko se odlučite na posjet Nacionalnom parku Paklenica zasigurno nećete požaliti.

Naslovna fotografija: NP Paklenica/ Dorian Dražić-Karalić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.