Jubilarna 20. Ninska šokolijada – fešta uz ukusne delicije i dobru zabavu

Najpoznatija gastronomska manifestacija kraljevskog grada Nina, koju organizira Turistička zajednica grada Nina, i fešta kojom se gotovo nepoznati proizvod neobičnog imena otrgnuo od zaborava, Ninska šokolijada doživjet će svoje jubilarno 20. izdanje. Fešta od šokola je nadaleko poznata ninska manifestacija koja slavi autohtonu deliciju povijesnog grada i ninskog kraja.

Ninski šokol jedinstveni je suhomesnati proizvod od svinjske vratine koji izgledom nalikuje budžoli. Malo ga ima i teško se pronalazi, jer se radi samo u Ninu i ninskom priobalju. Vještina pravljenja šokola po svojoj je osobnosti nematerijalna kulturna baština. Turistička zajednica grada Nina od 2003. s vrijednim obiteljima održava živom vještinu spravljanja jedinstvene delicije po čuvanim obiteljskim receptima.

Ninska šokolijada odvija se uvijek u tri dijela. Prva cjelina bila je animacija čuvara baštine-šokolara u siječnju, a druga je izbor najboljih natjecatelja, odnosno šokolara. Treći dio manifestacije, Fešta od šokola uz proglašenje pobjednika, koja je ujedno i najzanimljivija javnosti, održat će se u nedjelju 17. srpnja.

Na fešti će sudjelovati i brojni drugi izlagači iz regije, kontinenta i inozemstva. Tako će osim što će imati priliku degustirati šokol, posjetitelji moći potražiti razne eko proizvode mnogih izlagača već od 19 sati na Višeslavovom trgu u Ninu.

20 šokolijada

Ni zabavnog programa neće nedostajati jer će večer biti ispunjena nastupima KUD-ova iz Zadarske županije, te folklornog društva iz Slovenije FD Rožmarin Dolena. U 21 sat na ljetnoj pozornici započet će dugo očekivani trenutak proglašenja najboljeg natjecatelja za šokolara 2022. Završni glazbeni užitak organiziran je od 22:30 na Višeslavovom trgu.

Naslovna fotografija: Marija Dejanović

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.