Ninski šokol – skoro zaboravljena samozatajna delicija

spot_img

Nin ima svoj jedinstveni specijalitet – Ninski šokol. Delicija neponovljivog okusa priča je o tajanstvenom receptu i očuvanoj vještini pripreme gastronomskog proizvoda, što je dodatno uveličano zabavom za turiste. Iako je prisutan u skoro svakom ugostiteljskom objektu na području Nina, proizvod je urbanizacijom grada skoro nestao. Kako bi tradicija ponovno oživjela, 2003. godine pokrenuta je manifestacija Ninska šokolijada.

U nekim obiteljima se priprema šokola nakratko ugasila, no ponovno je oživjela pokretanjem manifestacije čija je najveća vrijednost očuvanje nematerijalnog kulturnog dobra. Ninska šokolijada jedna je od najznačajnijih gastronomskih manifestacija na području zadarske regije, a uvrštena je u 100 najznačajnijih manifestacija Hrvatske.

Jedinstveno natjecanje u srpnju okuplja veliki broj majstora u izradi šokola. Njih prate mještani i gosti koji uživaju u događanjima, mirisima i dakako, okusima. No, cijela priča oko Ninske šokolijade započinje već na samom početku godine. Meso za pripremu ove delicije tada se dijeli prijavljenim natjecateljima, a završava u srpnju kad se odabiru najbolji šokolari.

Recept za Ninski šokol prenosi se usmenom predajom

Šokol, za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, začini, ali i tamošnja biljem “aromatizirana” ninska bura, suhomesnati je proizvod prepoznatljivog okusa. Svinjska se vratina najprije stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi čiju tajnost jamči to što se prenosi usmenom predajom, bez pisanih tragova. Stoga je pobjeda na Ninskoj šokolijadi stvar prestiža, a samo natjecanje za turiste je vrlo zanimljivo i itekako ukusno.

Za prestižnu titulu naj šokolarice/šokolara ove godine natječe se 41 šokolar i šokolarica i to iz 12 mjesta. Prijavljeno je 28 muškaraca, 13 žena te Poljoprivredna prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar s učenicima iz smjera mesar. Među natjecateljima je 23 mladih šokolara. Neki od njih još nisu bili ni rođeni kada je pokrenuta Šokolijada, a mnogi od njih su bili bebe, no preuzeli su tradiciju svoje obitelji i oni su sada ponosni čuvari tradicije ninskog kraja.

Nakon dvije pandemijske godine velika se nada polaže kako će se ponovno na povijesnom otočiću grada Nina okupiti na tisuće zaljubljenika gurmanskih užitaka i ljubitelja folklornih predstava, jer Šokolijada uz gastronomiju čuva i etnološke vrijednosti.

Duga tradicija

Ovogodišnja jubilarna 20. Fešta od šokola uz proglašenje pobjednika odnosno najboljeg natjecatelja – šokolara ili šokolarice planirana je 17. srpnja uz prilagodbu mjerama koje će biti na snazi. Tada će se održati druga faza manifestacije koja uključuje ocjenjivanje i izbor pobjednika. Treća faza je Fešta od šokola kao kruna Šokolijade gdje se proglašavaju pobjednici. To je i prigoda za zabavu gdje posjetitelji degustiraju šokol i druge proizvode koji se nude u sajamskoj priredbi.

Najvažniji ciljevi Šokolijade su ostvareni jer je prenesena ljubav i strast da se obiteljska
tradicija izrade šokola kod mladih stanovnika ninskog kraja i dalje čuva. Ova jedinstvena i
autentična hrvatska priča pokrenuta prije 20 godina nastavit će se još dugo, a tajanstvene priče o šokolu prepredat će se za obiteljskim stolovima i dalje prenositi budućim naraštajima.

Izvor: Turistička zajednica grada Nina

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.