Kada posjetite Hvar ne zaboravite isprobati svjetski poznata maslinova ulja

Otok Hvar svojim prirodnim ljepotama i bogatom povješću privlači veliki broj turista svake godine, zbog čega je jedan od top destinacija u Hrvatskoj. Ono po čemu je ovaj otok također poznat je i maslinovo ulje, koje se koristi od davnina.

Zanimljivo je kako na Hvaru postoji oko 220.000 stabala maslina, pa se sa sigurnošću može reći kako je Hvar izrastao u pravu malu otočnu regiju. Tamnoljubičastih nasada maslina, do sada nikada nije bilo više, a najnovija priznanja sa svjetskog natjecanja pokazatelj su kvalitete.

Čak 85% maslina na Hvaru je sorte oblica, a proizvođača je više od 900, što govori o tradiciji njegovanja maslina. Stoga i ne čudi podatak kako je svako jelo na otoku poškropljeno ovim tekućim zlatom.

Na najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju za maslinovo ulje NYIOOC, održanom u New Yorku, hrvatski proizvođači maslinovog ulja odnijeli su čak 34 zlatnih i srebrnih nagrada. Od 60 poslanih uzoraka hrvatskih predstavnika na ovom natjecanju čak je 57% njih bilo nagrađeno, što je najveći postotak koji je ostvarila neka država u New Yorku. Po broju medalja najuspješniji su očekivano bili Italija i Španjolska.

Na godišnjem popisu dobitnika nagrada, koji se smatra autoritativnim vodičem za najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja u godini, našla su se i tri ulja s otoka Hvara: Božić uje, Eva Marija uje i Radojković uje. Na poveznici možete pronaći cjelokupan popis nagrađenih maslinovih ulja iz Hrvatske.

Zato kada se umorite od obilaska brojnih zanimljivosti i znamenitosti na Hvaru nagradite se domaćim delicijama i svakako ih poškropite s nekoliko kapi hvarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.