Kako provesti zimski vikend u Istri

Zima u Istri je mirnija, hladnija i potiče na otkrivanje. Osim iznimne gastronomske ponude, predlažemo vam razgledavanje mjestašaca i gradića u unutrašnjosti Istre, ali i obalnih bisera koji okupani zimskim bojama također donose posebne čari. Bacite oko na nekoliko ideja za zimske vikend itinerere i prosudite sami može li zima u Istri biti atraktivna.

Središnja Istra – Pazin i okolica

Boravite li u središnjoj Istri, vikend započnite u samom njezinom središtu, u srcu Istre, glavnom gradu Pazinu. Primijetit ćete autentičnost Pazina i njegovog zdanja, Pazinskog kaštela, koji se uzdiže 130 metara iznad ponornice Pazinčice. Pogledom na i s Pazinskog kaštela uvidjet ćete zašto je upravo ova vizura bila temelj romanu Julesa Vernea. Dopustite joj da očara i vas!

Nakon razgledavanja kaštela i kratke šetnje Pazinom – uz kavu i okrjepu, krenite put Gračišća. Prošetajte pitoresknim mjestom i osjetite dašak povijesti, a usput i svratite do jednog od proizvođača vina na degustaciju. Ogladnili ste? Nema problema. Središnja Istra nudi brojne opcije, a svog favorita možete odabrati u brošuri.

Zapadna obala Istre – Poreč i Rovinj

U popodnevnim se satima zaputite u nešto drugačiju scenografiju – Poreč. Simbol Poreča je Eufrazijeva bazilika koja se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske spomeničke baštine. Saznajte njezinu povijest kao i povijest ostalih znamenitosti Poreča. Zastanite u jednom od šarmantnih barova i osjetite duh mjesta zimi.

///Prošetajte s nama starom jezgrom tisućljetnog grada Poreča

Sljedeći se dan uputite u Rovinj – laganom šetnjom od centra grada do Zlatnog rta rovinjske će vas vizure zaista ostaviti bez daha. Rovinj je u svim godišnjim dobima nezaobilazna postaja na proputovanju Istrom. Mnoga istarska mjesta odišu posebnim šarmom, a Rovinj će sigurno ostaviti poseban trag u sjećanju.

Sjeverna Istra – Buzet i Grožnjan

Vašu zimsku avanturu završite u jednom od mjestašca sjeverne Istre, ovisno o vašem putu kući. Tako možete zastati u Buzetu s čijih se vidikovaca pruža “beskonačan” pogled na Istru, ili Grožnjanu – gradu umjetnika. Vizure ove “istarske Toskane” napunit će vam baterije i motivirati vas na povratak.

I Buzet i Grožnjan diče se svojom gastronomskom ponudom. Nagradite svoje nepce tjesteninom s tartufima ili nekom drugom delicijom … I svakako planirajte povratak jer vas čekamo s novim itinererima za upoznavanje ostatka našeg prekrasnog poluotoka.

///Kuća kaštela: Tajne istarskih kaštela

Zimski dani daju jednu posebnu vrstu spokoja, dok se uljuljani ispod pokrivača sa šalicom čaja prisjećamo posjeta Istri, već planiramo novi posjet, možda i na proljeće.

Izvor: istra.hr

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.