Kako su Kastavci topom gađali Lovrance

Da vam ispričamo jednu turističku priču. Priču o jednom davnom događaju koji govori o kako su Kastavci topom gađali Lovrance.

Ljuti što Riječanima moraju odnositi sve bolje plodove…i grožđe i kestenje i trešnje, Lovranci su se na jednu turu smokava pomokrili i barkom ih otpremili u Rijeku. Međutim, baš taj put nisu uspjeli ništa prodati i nisu zaradili ni za okrijepiti se u gostionici. Kad su ogladnjeli, počeše prebirati po istim onim smokvama po kojima su se pomokrili, birajući tobože one za koje su vjerovali da nisu dohvaćene. Dok su došli do kuće bijahu već toliko gladni da su sve smokve pojeli. Kad su to Kastavci doznali, počeše zafrkavati Lovrance – „su bile dobre te pomokrene smokve?“. Lovranci im nisu ostali dužni, izrugivajući im se kako su oni ti koji su pomicali crkvu, sijali sol, sadili srdelice i svašta još nešto. 

Svađe su kulminirale na jedan Salus (Mali pust) kad se tradicionalno u Rijeci održavao ples. A na plesu su zgodne Riječanke radije plesale s Kastavcima nego s Lovrancima. Ljutiti Lovranci odlučiše Kastavcima staviti soli na rep, međutim ovi bijahu jači. Iako su se Kastavci nakon toga šepurili da su dali „vritnjak“ Lovrancima, istina je da su i sami dobili batina. Međusobna netrpeljivost je sad već bila neizdrživa pa su tako župan i stariji građani dogovorili u Loži da će izraditi top i s Fortice gađati Lovran. Neki Tonjak je imao bazgovo drvo koje je mogao nositi na ramenu. Odnio ga je nekom Jurku koji ga je izdubio i od njega napravio top.

Taj su top postavili na Forticu, natrpali loptama baruta i usmjerili prema Lovranu. Znatiželjni građani okupili su se oko topa htjedući vidjeti iz prve ruke što će se dogoditi. Župan je upalio konop za paljenje dinamita. Kad je konopac izgorio do baruta, top je opalio toliko jako da je odzvanjao čitav dio ispod grada. Top se raspao u stotinu komada, a najgore su prošla četvorica koja su stajala najbliže topu. Veliki komadi zabili su se u njih i usmrtili ih na licu mjesta.

Uto župan, stariji i ostali građani zadovoljno povikaše: „Jezero te vrazi ne zel…. kad su ovdeka četvero zbatili kuliko j’ pak Lovranceh mrtveh!“ (Sto mu vragova, kad su ovdje ubili četvoricu, koliko je pak onda mrtvih Lovranaca).

Građani Kastva zaključiše da se Lovranci više neće usuditi Kastavcima zamjeriti.

Foto: TZ Kastav

Idem svi na virtualni izlet u Kastav

Kastav, taj gradić na brege, smješten između Rijeke i Opatije, koji svojim izgledom podsjeća na toskanske gradiće, riznica je povijesti, kulture i pismenosti, ali i brojnih legendi. Jedini gradić iz čijeg se centra ulazi direktno u šumu. Za koji se kaže da je u njemu spaljena (a možda i utopljena!?) zadnja europska vještica.

Ispred čije crkve sv. Jelene Križarice se pruža jedan od najljepših pogleda na Kvarner i otoke. Saznajte tko je bio Fran Morelli i zašto Crekvina nikad nije dovršena. Kakve veze Kastav ima s bluesom i UNESCO-om. 

Više detalja o ovim zanimljivim turističkim pričama saznajte u live vođenoj turi Kastvom u subotu, 9.5.2020. u 10 sati. Kroz Kastav će nas provesti Ivana Karanikić, licencirani turistički vodič, Interpret Europe interpretator baštine i trener vodiča interpretatora baštine. “Uživat ćemo u pogledu s Fortice, saznati zašto Crekvina nije nikad dovršena i što veže vještice s kulom Žudika. Otkriti kakve veze ima Napoleon s kastafskom peknjicom i mogu li srdelice rasti u zemlji.Upoznat ćemo Frana Morellija i UNESCO-vu nematerijalnu kulturnu baštinu – Halubajske zvončare” ističe Karanikić te poziva sve da joj se priključe u virtualnoj šetnji Kastvom.

Za praćenje prijenosa posjetite Facebook stranicu Visit Kastav (a možete je i lajkati) i pod izbornikom Video pronađite live prijenos.

Idem svi na virtualni izlet u Kastav: VIRTUALNA ŠETNJA GRADOM KASTVOM UŽIVO

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.