Kam? U Kamanje!!


Jer ovdje se već tradicionalno ispraća ljeto i dočekuje jesen Festivalom DOKfestivalom dobre volje za ljude dobre volje povodom dana Općine Kamanje. DOK je spoj suvremene i tradicijske kulture, a organizatori se kroz festival trudit poticati lokalno stvaralaštvo djece i odraslih.

Festival i ove godine donosi program za sve generacije i ukuse koji predstavlja spoj zabave i umjetnosti. Posjetitelji će moći uživati u koncertima, predstavama, prirodi i okolišu ovog pitoresknog pokupskog mjesta, ali i odličnoj gastronomskoj i kulturnoj ponudi.

Danas u 19 sati festival otvara Valent stand-up nastupom “Spika 1”. U 20 sati nastupa umjetnica Magmatikka koja izvodi predstavu s vatrom. U 20.15 sati počinje nastup glazbene skupine Fafter, a nakon njih u 21 sat bend je koncert grupe Belfast Food. Večer se potom nastavlja uz glazbu disk-džokeja.

Subota je posebice fokusirana na najmlađe i ispunjena je radionicama i predstavama za djecu. Program počinje u 9.30 sati dječjom plesnom predstavom Zabavnog centra “Čarobna šuma”, a zatim slijede predstava “Čovječuljak snovuljak”, tečaj amaterske radiogoniometrije, pa pričaonica i likovna radionica za djecu “Labelko spašava svijet”.

Otvorenje zabavnog parka “Berto” je u 11 sati, od 12 od 14 sati će se moći koristiti zip-line, a u 13 sati se otvara sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U 15 sati je tradicionalna biciklijada po mjestu, a od 17 sati akademski likovni umjetnik Siniša Reberski krasopisom ispisuje imena posjetitelja festivala. U 19 sati slijedi nova Valentova stand-up predstava “Spika 2”, a od 20.30 nastupa glazbeni sastav Motherhood, u 21.30 bend Ogenj, a dan zaključuje glazbena grupa Nipplesi iz Karlovca.

U nedjelju je tradicionalno proštenje uz vruću janjetinu, a potom i svirka sastava Noćni život.
Svakoga dana od 9 do 19 sati bit će otvoren Arheološki park, a špilja Vrlovka će se moći razgledati uz stručno vodstvo svaki dan festivala od 15 do 19 sati.

Kamanjsko je područje povijesno i baštinski dio Ozaljskog kruga, i prebogato je lokalitetima vrijednima istraživanja. Mjesto se spominje još u XVI. stoljeću, no kontinuitet življenja na ovom prostoru seže od davnog neolitika, kako su pokazala arheološka istraživanja u obližnjoj spilji Vrlovki.

Ta je spilja jedna od najstarijih poznatih spilja u Hrvatskoj i već preko 150 godina privlači pažnju povjesničara, arheologa i prirodoslovaca, ali i izletnika, planinara, i ljubitelja prirode. Brojni arheološki nalazi upućuju na činjenicu da je špilja korištena još u mlađem kamenom dobu.
Njezini geomorfološki oblici i sedimentološke značajke motivirale su planinare da je turistički urede još davne 1928. godine.


Zahvaljujući nepristupačnom ulazu okrenutom prema koritu rijeke Kupe, Vrlovka je lokalnom stanovništvu služila kao sklonište pred neprijateljima. Dokaz tome je pronađeno razno pretpovijesno i rimsko oruđe i ulomci posuda, pa čak i rimski novac cara Klaudijana II.

Od arheoloških nalaza najpoznatija je bočica iz Vrlovke, jedan od najreprezentativnijih keramičkih nalaza lasinjske kulture. Osim nje, iz Vrlovke potječe još nekoliko nalaza iz doba antike, od kojih su najzanimljiviji brončani prsten i simbolički ključ.

Mnoge tajne spilje Vrlovke možete otkriti u sklopu festivala DOK kroz 3D izložbu o artefaktima pronađenima na ovom lokalitetu, 3D video projekciji zanimljivih priča iz različitih povijesnih razdoblja, te 3D virtualnim doživljajem ‘živog’ neolitskog sela. A to je tek dio super-zanimljivih događanja koja vas očekuju na ovom lokalitetu, stoga dođite i iskusite sve čari ovog festivala dobre volje!

Naslovna fotografija: Festival DOK

Foto: TZP Kupa, Autor: Antea Šoštarić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.