Kamo za vikend? Donosimo prijedloge za sportske, kulturne i gastro manifestacije

Otpustite kočnice, zaboravite na obaveze i iskoristite vikend na najbolji mogući način, za posjetiti manifestacije koje se održavaju diljem Hrvatske. Ovog vikenda vas čekaju brojne prilike za aktivan i sportski odmor, dok će istinske hedoniste i gurmane privući slasna degustacija domaćih štrudli i štrukli. Zavolite život i upoznajte se s tradicijom i kulturom nekih novih, možda do sada neistraženih destinacija.

13. Štruklijada, štrudlijada i kestenijada poziva na vikend izlet u Mariju Goricu

Tradicionalna jela kao što su štrukli i štrudle najbolje je upoznati baš tamo odakle dolaze, bez posrednika, kad ih pripremaju i predstavljaju sami domaćini. Po već uhodanom običaju svakoga listopada, ugodno druženje uz domaća jela i autohtone proizvode najbolja je pozivnica za subotnji izlet u Mariju Goricu.

Posjetitelji će imati priliku kušati brojne lokalne verzije ovih jednostavnih domaćih jela, ali i naučiti nešto više o njihovoj pripremi. Rana jesen u znaku je kestena pa se i šumski plodovi priključuju sezonskoj gastronomskoj ponudi. Ovo ukusno cjelodnevno događanje obogatit će niz izlagača koji će predstaviti izvorne proizvode marijagoričkoga kraja.

Trinaesto izdanje manifestacije Štruklijada, štrudlijada i kestenijada u Mariji Gorici  održava se ove subote, 22. listopada.

Osim prezentacije lokalne kulinarske baštine, cilj je pokazati turistički potencijal slikovitog i mirnog kutka na sjeverozapadu Zagrebačke županije. Uz to, povratak tradiciji i lokalnim vrijednostima promiče i ono što nikad nije bilo aktualnije i potrebnije – održiv, zdrav život u skladu s prirodom. Detalji programa U ČLANKU.

Bogata sportska jesen u Novigradu: Ovaj vikend rezerviran je za mažoret natjecanje

Novigrad svoju posezonsku ponudu oblikuje upravo prema konceptu u kojem je u glavnoj ulozi sport. Nudi sportske manifestacije za plivače i trkače, bicikliste, kao i za međunarodne klubove i turnire koji ovo mjesto odabiru za svoja natjecanja i pripreme, ali i za uživanje i opuštanje uz kvalitetnu gastronomsku ponudu i bogatu kulturnu baštinu.

Novigrad će prvi put biti domaćin 6. Kupa Mediterana u mažoret sportu. Natjecanje će se održati 22. i 23. listopada u gradskoj sportskoj dvorani. Više od 1000 nadarenih djevojaka izvest će oko 200 koreografija, a svakoga dana natjecanja bit će i do 100 izvedbi.

Mažoretkinje se natječu u tri dobna razreda – kadeti, juniori, seniori – u kategorijama solo, duo/trio, mini i velike formacije te defile, a u svojim izvedbama koriste rekvizite: štap, pom pom, batonflag, zastave i čak dva do tri različita rekvizita i scensku kulisu u plesu.

U atraktivnim točkama mažoretkinja iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Slovačke, Češke, Italije te Bosne i Hercegovine, moći će uživati domaćini i gosti grada. U programu je i defile ulicama starogradske jezgre u subotu u 18 sati.

Tijekom listopada već je održan velik broj natjecanja i sportskih sadržaja u Novigradu, o kojima više pročitajte OVDJE.

Omiš ima savršen alibi za sve neželjene obaveze!

Tempirajte svoju formu za 22. listopada i dođite u Omiš gdje će se ovaj vikend održati šesti po redu Omiški polumaraton. I ove se godine u internacionalnom društvu sportaša i rekreativaca svih generacija trči ravničarskom rutom netaknute prirode kanjona Cetine.

“Skriveni dragulj”, kako još nazivaju ovaj jedinstveni sportski događaj, omiljena je manifestacija ljubitelja sporta i prirode. I ove godine, ovisno o svojoj kondiciji i željama, sudionici mogu birati između dvije cestovne utrke. Trčat će se kružni polumaraton od 21 kilometra i rekreacijska utrka dugačka šest kilometara.

Obje utrke odvijaju se u zagrljaju jednog od najljepših krajolika u ovom dijelu Europe – kanjonu rijeke Cetine. U njega se iz povijesne jezgre Omiša, gdje se nalazi start i cilj utrke, ulazi kratkim tunelom, a nakon kojega vas čekaju kilometri i kilometri uzbudljive prirode.

Utrka ima važeći certifikat Međunarodnog udruženja maratona i cestovnog trčanja (AIMS-a), a start obje utrke je u 10 sati. Više informacija o startnini, novčanim nagradama i prijavama možete saznati na POVEZNICI.

1. Festival slavonskih kazališta održava se u Požegi – još stignete!

Prvo izdanje Festivala slavonskih kazališta Slavonski KaFe održava se u Požegi od 15. do 22. listopada. Festival povezuje sva slavonska kazališta i doprinosi razvoju, održivosti, zajedničkoj suradnji i razvoju publike slavonskih kazališta te pojedinačnom i zajedničkom brendiranju.

Na Festivalu sudjeluje pet slavonskih kazališta koji su pripremili svoju najbolju predstavu iz prošle kazališne sezone. Festival je natjecateljskog karaktera, a dodjeljuju se četiri nagrade. Jedna je nagrada za najbolju predstavu po izboru publike, a tri su nagrade žirija. Također, bira se najbolji glumac i glumica Festivala.

Svečanost zatvaranja festivala i dodjela nagrada održat će se 22. listopada u 18 sati. Na svečanosti će se predstaviti sva kazališta koja su u mreži, a ujedno će predstaviti i svoje nove kazališne sezone.

Naslovna fotografija: Ivo Pervan / Turistička zajednica Grada Omiša

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.