Kanjon Zrmanje: Ovaj netaknuti komad zemlje očarava ljepotom kojoj nisu odoljeli ni filmski producenti

Rijeka Zrmanja koja izvire ispod planine Poštak u južnom dijelu Like i cijelim svojim tokom teče kroz krški krajolik slovi za jednu od najljepših rijeka u Hrvatskoj. “Krška zmija”, “Krška plesačica” ili “Ljepotica i zvijer” – neki su od naziva koje ćete još čuti za Zrmanju, ovaj spoj iskonske ljepote s obiljem flore i faune.

Iako je duga samo 69 kilometara, svaki kilometar pruža fascinantne prizore od kojih je jedan najposebniji – njezin veličanstveni kanjon na kraju toka koji iznova privlači pažnju posjetitelja, omiljena je foto kulisa, a očarao je čak i tvorca Winnetoua, koji je područje kanjona odabrao za lokaciju snimanja svog legendarnog filma.

Kanjon Zrmanje zaštićen je kao geomorfološki spomenik prirode i karakterističan je po 200 metara visokim liticama koje se izdižu iznad rijeke. Ako pažljivo promatrate, na vrhu litice uspjet ćete vidjeti ostatke nekadašnje utvrde Pržunac, za koju se smatra da je bila zadnja tamnica hrvatske kraljice Jelene. Također, eko sustav Zrmanje je 1964. postao zaštićeni krajobraz, točnije potez od otprilike 10 kilometara od Obrovca do ušća u Novigradsko more. 

Upute za dolazak do kanjona Zrmanje

Do kanjona Zrmanje najbolje se stiže preko Jasenica (smjer Obrovac), nekoliko kilometara istočno od Maslenice. Trebat će vam desetak minuta vožnje kojom ćete stići do skretanja koje vodi do jednog od najspektakularnijih vidikovaca u Hrvatskoj. Riječ je o vidikovcu Pariževačka glavica s koje se pruža impresivan pogled na kanjon Zrmanje, nevjerojatne ljepotice.

Preporuka: Orijentirajte se prema telegrafskim stupovima. Između brojeva 86 i 87 je put koji vodi do platforme za razgledavanje iznad kanjona, a uočit ćete i natpis s oznakom ”Pariževačka glavica”. Osim toga, jedna ploča na platou označava mjesto snimanja filmova o Winnetou.

Kanjon Zrmanje – zemlja Winnetoua

Još 60-ih godina prošlog stoljeća (1963.-1968.) u Hrvatskoj su snimani legendarni filmovi o pustolovinama indijanskog poglavice Winnetoua, nastali prema romanima Karla Maya.

Impozantni kanjon rijeke Zrmanje, filmske Rio Pecos, jedna je od značajnijih kulisa u nadaleko popularnom serijalu uz kojeg su odrasle brojne generacije. Na ovom se mjestu nalazilo indijansko selo – domovina Winnetoua, a Winnetou (Pierre Brice) i Old Shatterhand (Lex Barker) postali su krvna braća. Mjesta snimanja na rijeci možete razgledati za vrijeme organiziranih izleta brodom koji polazi iz Maslenice. 

Rafting na Zrmanji

Ako, osim divljenja pogledu s visina, želite pobliže istražiti i doživjeti Zrmanju, možete krenuti u avanturu raftom. Ako se odlučite na Zrmanja rafting izlet, čeka vas spoj adrenalina kojeg krasi kristalno čista voda i spektakularan kanjon s vodopadima koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Izlet započinje u Kaštel Žegarskom, samo jedan sat vožnje od Zadra. Tijekom vožnje čekaju vas laki brzaci, ali i slapovi za sve željne jače doze adrenalina. Ipak, bez brige, ondje ćete brzo naučiti tehnike veslanja uz pomoć licenciranih vodiča.

Ipak, posebno iskustvo raftinga na Zrmanji je u kasnu jesen kad nabuja, a čak i djeca do 6 godina mogu sudjelovati u obiteljskom raftingu. A ako je vodostaj nedostatan, ne brinite, kajaci su spremni! Ova kraška ljepotica koja se probija impresivnim kanjonom pruža mogućnosti i za opuštajuću vožnju, stoga i popularno ime – Ljepotica i Zvijer.

Prijedloge za ostale rafting destinacije u Hrvatskoj pročitajte OVDJE.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.