Katar 2022 – otkrijte fascinantnu Dohu

- Oglas -

Ako se spremate put Katra na Svjetsko prvenstvo u nogometu, vrijeme između utakmica iskoristite da upoznate posebnosti Dohe. Katarska prijestolnica Doha može se pohvaliti zadivljujućom panoramom, ali i bogatom kulturom i poviješću. Smještena na obali Perzijskog zaljeva, Doha predstavlja jedinstvenu mješavinu moderne i tradicionalne kulture, te nudi pregršt doživljaja koje ne bi trebali propustiti.

Obiđite grad koji stalno raste i širi se, posjetite očaravajuće lokalne bazare, pustite da vas zadivi otok načinjen ljudskim radom ili se odlučite za bijeg od gužve grada i uputite na pustinjski safari ili se iskušajte u jahanju na devama.

Kulturne znamenitosti Dohe

Posjet Dohi i istraživanje katarskih kulturnih jedinstvenosti pružit će vam uvid u povijest i razvoj katarske prijestolnice. Doha je glavni grad Katra od 1971., a razvojem grada tipična se islamska arhitektura stopila s onom modernom, rezultirajući zanimljivom kombinacijom elemenata tradicionalnog sa suvremenim i modernim.

Kulturno selo Katara umjetnički je i kulturni centar koji povezuje razne ustanove i građevine. Unutar kompleksa su se smjestili amfiteatar, džamija, centar umjetnosti Katara, trgovine, restorani i kafići, a ovaj turistički centar kulture i opuštanja nalazi se tik uz prekrasnu plažu na zapadnoj obali.

Džamiju Katara projektirala je turska arhitektica Zeynep Fadillioğlu, i za taj je projekt osvojila nekoliko strukovnih nagrada. Džamija objedinjuje tipični islamski stil s elementima modernog, te tradicionalne arhitektonske dekorativne elemente.

Centar umjetnosti Katara (KAC) je područje s mnogobrojnim umjetničkim galerijama, izložbenim prostorima i pozornicama. Na osam prostora na otvorenom organiziraju se mnoge umjetničke radionice, izložbe, dražbe i predavanja. Pod motom ‘mjesto susreta umjetnosti i kulture’, Katara predstavlja kreativni ekosustav koji dopire dalje od utvrđenih i tradicionalnih poimanja umjetnosti, dizajna i kulture.

Atraktivne outdoor aktivnosti

Pustinja oko Dohe posjetiteljima nudi puno mogućnosti za pustolovinu i gotovo ih je obavezno iskušati ako ste u posjeti Dohi. Istraživanje pješčanih dina, jahanje na devama, sandboarding – sve su to iskustva koja nude opuštanje od gužve i užurbanosti grada.

Beskrajne dine u zalasku sunca prizor su koji ćete teško zaboraviti. Posjet Wakri i Messaidu, nekoj od plaža ili rezervatu Khawr al Udayd, pružit će vam nezaboravne prizore, a vožnja quadovima po dinama pustolovinu ispunjenu adrenalinom. Ili se možete kajakom uputiti u istraživanje rezervata mangrova Al Mafjar, jedne od najspektakularnijih katarskih lokacija.

Razgledi, shopping i zabava

Tradicionalni Souq Waqif bazar u Dohi je umjetnička galerija i shopping centar u jednom, a tu možete kupiti začine,začinsko bilje, mirise i mnoge druge zanimljive stvari.

Zateknete li se u povijesnoj luci Dhow, možete se provozati i na jednom od tradicionalnih dhow brodića koji su se nekada koristili za ribolov, ali i transport ljudi i roba. Ta će vam vožnja otkriti ljepotu zaljeva, ali i umjetno stvoreni otok Biser Katara.

U turističkoj ponudi Dohe je i vožnja brodom do otoka gdje se možete upoznati i istražiti četvrti Qanat i Porto Arabia, ili trg Medina Centrale i svime onime što nude ovi fascinantni multikulturalni dijelovi grada. Ako vas zanima shopping, Villaggio Mall ili City Centre Mall osim brojnih trgovina nude i 14 kino-dvorana, kuglane, klizalište, 83 restorana i veliki obiteljski zabavni centar. Ili posjetite Doha Festival City Mall, najveći shopping centar u Dohu i nezaboravno se zabavite u najboljem tematskom parku u gradu – Angry Birds svijetu.

U večernjim satima se možete odlučiti za obilazak grada koji uključuje posjet Muzeju islamske umjetnosti Msheirebu i Muzeju moderne umjetnosti Mathafu, ili uživati u večeri u jednom od brojnih restorana koji nude domaća jela.

Doha krije bezbroj doživljaja, a na vama je da ih otkrijete.

Fotografije: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.