Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru – evo što trebate znati

Obožavatelji nogometa u niskom su startu, iščekujući početak velikog sportskog događanja. Svjetsko nogometno prvenstvo održat će se u Katru od 20. studenog do 18. prosinca ove godine.

Ako putujete onamo kako bi utakmice popratili na licu mjesta, morate znati da su u Katru na snazi određeni specifični uvjeti za ulazak u zemlju. Od iskaznica za navijače, do pravila i propisa o alkoholu i nikotinu – neke bi vas stvari mogle iznenaditi i zateći ako se ne informirate unaprijed.

Mi vam donosimo pregled najvažnijih informacija koje morate znati o putu u Katar na Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Što mi je potrebno za ulazak u Katar radi praćenja Svjetskog prvenstva?

Navijači moraju imati Hayya karticu – svojevrsnu osobnu iskaznicu za navijače – kako bi ušli u zemlju u razdoblju od 1. studenog do 23. prosinca. Čak i ako ne planirate gledati ijednu utakmicu, morat ćete imati karticu.

Oni koji imaju ulaznice za utakmice karticu mogu zatražiti putem Hayya online portala, te sa sobom povesti tri dodatne osobe koje nemaju ulaznice. Nakon što dobijete svoju Hayya karticu, možete je iskoristiti za višekratni ulazak u Katar tijekom trajanja Svjetskoga prvenstva i bit će vam dozvoljen boravak u zemlji do 23. siječnja 2023. Hayya kartica vam također omogućava besplatno korištenje javnoga prijevoza – autobusa, metroa i tramvaja – na dane utakmica.

Trebam li imati COVID test za ulazak u Katar?

Više vam nije potreban rezultat PCR testa prije putovanja, niti brzi antigenski test kako bi ušli u Katar ako u zemlju dolazite nakon 1. studenog. Također, ne morate se unaprijed registrirati na zdravstvenu aplikaciju katarske vlade Ehteraz prije svog dolaska, što je ranije bio uvjet.

Putnici koji dolaze radi Svjetskoga prvenstva također ne trebaju ni potvrdu o cijepljenju.

No, isplati se ugovoriti policu putnog zdravstvenog osiguranja koja pokriva putovanje i sve planirane aktivnosti. Katar ima dobru hitnu zdravstvenu službu, no liječenje bez osiguranja može biti vrlo skupo.

Kako mogu rezervirati smještaj?

Proces rezerviranja smještaja malo je drugačiji nego na prijašnjim Svjetskim prvenstvima. Bez obzira na to hoće li uopće ići na utakmicu, posjetitelje se upućuje na službenu booking stranicu Prvenstva za rezervaciju smještaja u hotelima, vilama, apartmanima i navijačkim selima.

Ako u zemlji ostajete duže od 24 sata, morate imati potvrđenu rezervaciju smještaja prije nego što podnesete zahtjev za svoju Hayya karticu. Istu obavezu imate čak i ako namjeravate boraviti kod obitelji ili prijatelja za vrijeme održavanja Svjetskog prvenstva – morate prijaviti svaki oblik smještaja na Hayya portalu.

Na što moram paziti kao turist u Katru?

Zakoni u Katru mogu se vrlo razlikovati od onih u vašoj matičnoj državi – posebice oni koji se odnose na alkohol ili e-cigarete.

Alkohol će posjetiteljima biti dostupan samo u licenciranim hotelskim restoranima i barovima. Očekuje se da će biti moguće kupiti alkoholna pića i u fan-zonama tijekom utakmica. Alkoholna pića nije moguće kupiti u trgovinama kao što je to slučaj u Europi, a unos/uvoz alkohola u katar je protuzakonito. Zakonska dobna granica za konzumaciju alkohola je 21 godina.

Navijačima se preporučuje da provjere i zakone koji se odnose na konzumaciju nikotina u Katru, jer zabranjeno je koristiti ili unositi e-cigarete u zemlju. Vaping je u cijelom Katru zabranjen od 2014. godine, a kazna za kršenje zabrane je do 10 000 rijala (oko 2 694 eura) ili čak zatvorska kazna.

Homoseksualnost je u Katru protuzakonita, baš kao i intimnost u javnosti, bez obzira na seksualnu orijentaciju i spol. Domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu naglašava kako su ‘svi dobrodošli’, dodajući kako neće biti ograničenja u smislu da prijatelji ili nevjenčani parovi dijele hotelsku sobu.

Izvor fotografija: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.