Koločep – otok ribara i koraljara za ljubitelje prirode, pješčanih plaža i ribolova

Koločep je jedan je od najslikovitijih otoka Elafitskog arhipelaga. Ovdje možete uživati u čarobnom noćnom ronjenju u četiri povezane podmorske plitke špilje visokih stropova i pješčano-šljunčana dna na samo 12-ak metara dubine. Elafiti su skupina koju čini 13 otoka i otočića od kojih je najveći otok Šipan, a tu su uz Koločep i Lopud, Jakljan, Ruda, Goleč, Crkvine, Daksa, Sv. Andrija, Mišnjak, Kosmeč, Tajan i Olipa.

Koločep je udaljen tek 5 kilometara od luke Gruž iz koje redovito voze brodove na ovaj rajski otočić. Na otoku se nalaze samo dva naselja, smještena u dvije najveće uvale na otoku Gornje Čelo i Donje Čelo koje povezuje zanimljivo šetalište dugo tri kilometra. Koločep ili kako ga još zovu Kalamota prekriven je borovima i rogačem te je jedinstveno mediteransko utočište za ljubitelje prirode, pješčanih plaža i ribolova. Ovaj otočić jedan je od najrazvedenijih otoka na Jadranu s brojnim skrivenim uvalama a ovdje je i prekrasna modra spilja u koju se možete ući plivajući. Kristalno čisto more obiluje ribom i školjkama i oduševljava kupaće i ronioce koji ovdje pronalaze zanimljive prizore podvodnog svijeta.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od većine drugih jadranskih otoka, Koločep je bogat plodnom zemljom i vodom, te je prepun raznovrsnog raslinja i visokog drveća. Već i prvi susret s otokom Koločep nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ovaj otok idealan je za sve koji na godišnjem žele mir uz neodoljivi miris mediteranskih biljaka i tirkizne boja mora. Od davnina ovo je otok ribara, ali i koraljara budući ribolovno područje ovdje obiluje jastozima i hlapovima. Otočani tradicionalno večernje sate provode na molu, loveći s obale ribu i lignje koje im praktično same dolaze.

Plaže koje vas ovdje očekuju su pješčane  i šljunčane, imate dvije veće uvale Sapluni i Porat. Za one koji uživaju u aktivnom odmoru svakako je preporuka bicikliranje ili šetnja jer na otoku ćete pronaći desetak kilometara staza i šumskih puteva. Koločep ima preko 250 sunčanih dana godišnje, a prevladava blaga klima, a zbog razvedene obale i male površine otoka.

U doba Dubrovačke Republike na Koločepu su se izrađivali brodovi, a čak dva člana posade Columbove Santa Marije bili su upravo poznati pomorci s Koločepa. Ovdje su pronađeni i arheološki ostaci starih europskih osvajača – od Grčke i Rima, sve do Napoleona. Na otoku veličine samo 2,3 kilometara kvadratna nalazi se čak sedam predromaničkih crkvica iz vremena hrvatskih kraljeva.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.