Creski semenj za početak kolovoza punog događanja na otoku Cresu

Kolovoz na Cresu donosi puno odlične glazbe i zabave, a od 5. do 7. kolovoza održava se Creski semenj, popularno događanje koje tradiciju vuče od davne 1543. godine. Tijekom trajanja događanja prošećite creskim ulicama, trgovima i klančićima, pronađite zanimljive izložbe na otvorenom, naučite više o bogatoj creskoj povijesti i tradiciji, posjetite sajam autohtonih proizvoda, okušajte se u turnirima, zaigrajte tombolu, probajte creske gastro specijalitete i zabavite se s nama uz Cubismo, Duška Jeličića Duleta, grupu Insula, klapu Teha, klapu Burin i druge glazbenike.

Creski semenj i ove godine u fokus stavlja bogatu cresku povijest i tradiciju, a u šetnju creskim ulicama, trgovima i klančićima posjetitelje će povesti uporabni predmeti iz povijesti Cresa poput demižona, drvenih bačvi, košića, lonaca, starog alata i drugih predmeta. Ova izložba na otvorenom održava se zahvaljujući odličnom odazivu cresanki i cresana koji su spremno pristali posuditi navedene predmete kako bi svojim gostima približili tradiciju i baštinu Cresa. Centralno događanje je atraktivan sajam autohtonih proizvoda koji će se održati na Šetalištu 20. travnja.

Uz creski stari grad i prekrasne renesansne palače ove će godine Creski semenj otvoriti i gradsku kulu. Tako će gradska kula, uz prigodnu dekoraciju, ugostiti i izložbu Creskog muzeja posvećenu starim creskim razglednicama, ali i glazbene nastupe ispred same kule. Trg Pjaceta pokazat će kako se nekad družilo, pjevalo i zabavljalo uz nastupe harmonikaša, a ugostit će i poznato cresko mitsko biće Macmalića kroz atraktivnu izložbu u organizaciji creske Rute koja će nas naučiti više o sortiranju i filcanju vune.

Svoja vrata otvorit će i renesansne palače, palača Arsan koja je dom Creskom muzeju, a u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i Centrom za napredne studije jugoistočne Europe svi zainteresirani dobit će priliku razgledati palaču Moise kroz vođene ture. Kod palače Moise održat će se i jazz koncerti. Gradska loža pokazat će suživot Cresa i mora, a Mali Mandrać ugostit će tradicionalne drvene barke koje će 6. kolovoza navečer zaploviti creskom lukom. Trg ispred creskog muzeja predstavit će cresku renesansu, dok će na trgu Cons biti postavljen starinski vrtuljak za djecu i kovač. U sklopu događanja održavaju se i turniri u jedrenju, šahu, košarci i mini basketu, briškuli i trešeti te udičarenju za djecu i odrasle.

I tijekom kolovoza ponedjeljci su rezervirani za klapsku pjesmu u izvedbi klape Burin u sklopu Klapskih večeri otoka Cresa. Svakog utorka svi se zainteresirani posjetitelji mogu se priključiti vođenim turama na engleskom jeziku “Cres City Tours for Everyone” s početkom u 19 sati ispred Gradske lože. Svakog utorka i petka zainteresirani mogu saznati više o bogatoj ponudi lokalnih proizvoda od samih proizvođača u sklopu sajma Creska butega.

ljeto na cresu
Klapske večeri otoka Cresa

Prvi dan kolovoza donosi nam otvorenje izložbe “Living Water” autorice Bojane Vuksanović u galerijskom prostoru Palače Moise s početkom u 20 sati. Bojana Vuksanović studirala je u Velikoj Britaniji i Španjolskoj te živjela u inozemstvu dugi niz godina do preseljenja na Cres gdje se bavi arhitekturom i dizajnom.

Svake srijede u kolovozu svi posjetitelji mogu uživati u Ovčjim ludorijama u organizaciji creske Rute i to u radionicama za djecu s početkom u 10 sati i radionicama za odrasle s početkom u 19 sati. Srijede su rezervirane i za ljetne jazz večeri, pa će tako Cres Summer Jazz Quartet u sastavu Boris Šaronja (truba), Luka Čargonja (bubanj), Vanja Čerić (klavijatura i vokal), Filip Flego (gitara) nastupiti 2. kolovoza u Valunu, 9. kolovoza u Belom i 16. kolovoza u Cresu.

U četvrtak, 3. kolovoza s početkom u 20 sati u Creskom muzeju održat će se otvorenje izložbe slika “Kvarnerski motivi” kojoj je autor creski umjetnik Josip Pope. Izložba obuhvaća trideset i pet akrila na platnu nastalih u razdoblju od 2018. do 2023. godine, a predstavlja raznolik opus radoznalog, nemirnog umjetnika koji uvijek nastoji istražiti nove teme i pomaknuti granice svog likovnog jezika. Na otvorenju će nastupiti sopranistica Lidija Horvat Dunjko uz pratnju pijanista Roberta Batelića. Izložba će se moći razgledati do 14. listopada.

izložba cres 2023
Kvarnerski motivi – Josip Pope

Istog dana, 3. kolovoza održat će se i koncert u sklopu kulturnih večeri u Martinšćici na kojem će u crkvi nastupiti Emilia Rukavina (mezzosopran) & Eva Kirchmayer Bilić (orgulje).

Tradicionalni klapski koncert povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti održat će se u petak, 4. kolovoza u Samostanu sv. Frane s početkom u 21 sat. Na koncertu će nastupiti klapa Teha i klapa Burin uz gošću pjesnikinju Mladenku Kučić.

Dani Tramuntane nastavljaju se koncertima u Belom 5. kolovoza kada će nastupiti Joso Butorac i Mladen Žmak, 12. kolovoza uz nastup Kantridersa i 19. kolovoza uz nastup Duška Jeličića i Bonace.

U sklopu 34. Lubeničkih glazbenih večeri u petak, 11. kolovoza održat će se koncert Tereze Cukrov na klaviru, a 18. kolovoza ovogodišnje izdanje ovog popularnog festivala koncertom će zatvoriti Shiva Beyond Sound Trio.

cres lubeničke glazbene večeri
Lubeničke glazbene večeri, foto: Walter Salković

Martinšćica će ugostiti ribarsku feštu 12. kolovoza te regatu tradicijskih barki 26. kolovoza.

Uz Valun Summer Nights koji i ove godine donose puno odlične glazbe u Valun, održat će se i događanja za djecu u sklopu projekta “Samo za decu na dige” i to 12. kolovoza koncert za djecu, a 13. kolovoza predstava za djecu “Vremenaste igre”.

Vrlo popularno i zabavno događanje Igre na vodi održat će se 15. kolovoza u Cresu. Na natjecanju se uvijek skupi velik broj ekipa koji se natječu u mnogim zabavnim igrama, a uz domaće natjecatelje natječu se i gosti.

ŠRD Parangal nastavlja ciklus natjecanja u udičarenju za djecu i odrasle u subotu, 19. kolovoza s početkom u 8 sati na mulu Grotica.

Florio Burburan Memorial – plivački maraton Valun – Cres održat će se 18. i 19. kolovoza uz niz vodeno sportskih događanja koji uključuju plivačke maratone, vaterpolo utakmicu i nastup sinkroniziranih plivača. Veliko finale događanja koje je posvećeno maratoncu plivaču Floriu Burburanu, čija obitelj potječe iz mjesta Dragozetići s otoka Cresa, je plivački maraton dužine 8 km na relaciji Valun – Cres.

U subotu, 26. kolovoza održat će se koncert Mirjanin poklon Cresu u sklopu kojeg će nastupiti Marina Tomašević te Giuliano i Diktatori. Koncert se održava u suradnji obitelji i TZG Cresa u spomen na veliku zaljubljenicu u otok Cres.

Tradicionalna Ivanja održat će se u Mergu 29. kolovoza.

Više informacija: www.visitCres.hr

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Cresa

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.