Krenite putem Ceste zlatne niti

Cesta zlatne niti je tematska ruta koja u jednu cjelinu povezuje bogatstvo županjskog kraja te posjetiteljima približava prirodne posebnosti, kulturnu baštinu, očuvane ruralne tradicijske vrijednosti kao stil života, gostoljubivost, otvorenost i ljubaznost lokalnog stanovništva, gastronomiju, proizvodnju voćnih rakija i likera, stare obrte i lokalne običaje, folklorne manifestacije i autentični doživljaj.

Zlatna nit je okosnica projekta i ona povezuje nekoliko mjesta: Županju, Štitar, Babinu Gredu, Gradište, Cernu, Bošnjake, Vrbanju i Drenovce te cijeli niz kulturnih i povijesnih obilježja vezanih uz život u ravnici, a svako mjesto ističe neku svoju posebnost.

Predlažemo lokacije koje svakako trebate posjetiti:

  • Zavičajni muzej Stjepan Gruber u Županji, smješten u jedinom očuvanom graničarskom čardaku u Hrvatskoj
  • Šumarski muzej u Bošnjacima prikazuje povijest šumarstva. Priča je o dubokoj povezanosti čovjeka i šume
  • Jedinstvena i nezaboravna ponuda u kušaonicama voćnih rakije i likera uz jedinstvenu gastro ponudu od kulina, kobasice, slanine, čvaraka, fiš paprikaša, čobanca i tradicionalnih listarića, a sve začinjeno uz dobre tamburaše
  • Vožnja zaprežnim kolima, fijakerom ili jahanje u prirodi
  • Obilazak izletišta, ribnjaka i rijeka uz mogućnost aktivnog odmora
  • Posjet seljačkim domaćinstvima uz predstavljanje tradicijskih rukotvorina: zlatoveza, šlinge, šaranja tikvica. Sve to uz mogućnost oblačenja u tradicijsku narodnu nošnju.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Vukovarsko – srijemske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.