3. Krka polumaraton: Trkači i posjetitelji će i ove godine upoznati nepoznatu Krku

Treći Krka polumaraton i ove će godine okupiti dugoprugaše, ali i zaljubljenike u aktivni turizam. Naime, međunarodna atletska utrka koja se održava unutar Nacionalnog parka Krka pruža trkačima jedinstveni ugođaj trčanja u jednom od najljepših dijelova Hrvatske uz neposrednu blizinu prirodnog fenomena rijeke Krke. Staza je većim dijelom ravna s jednim težim i duljim spustom i usponom u kanjon Krke kod Brljanskog jezera.

Nakon što je utrka, najavljena za početak travnja, zbog koronavirusa morala biti odgođena, organizatori su bili prisiljeni odabrati novi datum. Treće izdanje Krka polumaratona tako će se održati sutra 26. rujna, a zbog epidemioloških mjera, ukupan broj trkača ograničen je na 500.

Start utrke, dužine 21.098 metara, je u Eko kampusu Puljane, a cilj u rimskom vojnom logoru, posebno atraktivnoj lokaciji – Amfiteatru Burnum. Kao i prethodnih godina, održat će se i Fun Run utrka, na stazi dugoj 5,5 km. Tu je i penjačko-trkački izazov – kruna cara Trajana, nagrada trkačima koji najbrže savladaju uspon iz kanjona rijeke Krke kod slapa Brljan.

Ove godine natjecatelji i navijači imat će priliku doživjeti Nacionalni park Krka u prvim bojama jeseni te uživati u prirodi i sasvim drugačijem krajoliku nego što je početkom travnja u originalnom terminu.

Staza polumaratona prolazi autohtonim mjestima prepunim starih kamenih kuća i suhozida u podnožju Promine, spušta se u kanjon Krke pored Brljanskog jezera i potom uspinje prema amfiteatru Burnum, vojnom logoru antičkog Rima, u kojem je cilj utrke. Na tih 21.098 metara odvijale su se tisuće godina ljudske povijesti i ere prirodnih procesa koji su oblikovali taj po mnogočemu jedinstven krajolik. Na oko četiri kilometra gornjeg toka rijeke Krke smjestilo se pet slapova, tri srednjovjekovne utvrde i rimski vojni amfiteatar, uz brojne tragove čovjekova življenja, uvijek isprepletenog sa životom rijeke. Za većinu posjetitelja to je nepoznata Krka.

 

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.