Kultura i duhovnost umjesto turističkih brojki i slova

Skraćeni rujanski dani u podbiokovlju uz još uvijek toplo more prigoda su i za akademsko promišljanje današnjeg dana, ali i cijele turističke sezone koja se u medijima vrti uglavnom kroz brojke i slova, pozitivne i negativne postotke? Nigdje ni čovjeka ni rezultata ni materijalne a još manje duhovne okrijepe a da i ne spominjemo svekolike rezultate civilizacijskog napretka, nažalost poražavajućeg.

Zato koristim i ovu prigodu, a radi se o Blagdanu MALE GOSPE rođendanu Bogorodice, ali i Danu GLAGOLJICE koja je uz Marulove dane pismenosti obilježila ovogodišnji rujan i na Makarskom primorju i prigorskim DINARIDIMA da podsjetimo na važne i svrhovite rezultate turizma našeg svagdašnjeg. U prvom redu radi se o besmislenim brojkama kojim nas se bombardira i u prikazivanju rezultata korona krize te još i više o turističkim rezultatima navodno uspješne turističke sezone.

Članak se nastavlja ispod oglasa

I dok jedni lamentiraju u hvalospjevima kako su državni birokrati najzaslužniji za svekoliki uspjeh brojkama i slovima dotle drugi, u prvom redu zdravstveni sektor, te iste brojke i slova koristi kao opravdanje za povećanje zaraženosti i možebitnom ulasku u crvenu zonu?!

Nigdje ni pepela ni soli a još manje Božje ruke i providnosti koji nam ostavi baštinu da odgovorno upravljamo pa i možebitno i zaradimo neko zadovoljstvo. Ali ne samo materijalno i novčano kroz betonske mastodonte i ugrožavanje svekolikih resursa nego i za kulturno i još više duhovno uzdizanje u svekolikom bivstvovanju na ovom svijetu. Onaj drugi nitko ni ne spominje bar s govornica i glavnih konferencija kao da će svi sve odnijeti i na onaj svijet, rajski i pakleni vjerovatno će netko drugi određivat.

Zato je još veća vrijednost promocije današnjeg Dana Glagoljice jer upravo ovo pismo je nad Oltarom impresivnog Gospina svetišta u Vepricu pa za one znatiželjne i strpljive prilažemo i fotku značenja pojedinih slova kako bi pronikli u misao i poruku sa ovog svetog mjesta.

Uz tu poruku kao i rezultate truda hrvatskih vinara i maslinara, raznih poljodjelaca i obrtnika te zadovoljstvo materijalnom i duhovnom okrjepom čovjeka treba promatrati ukupne turističke rezultate kako CRO turizma tako i globalnog civilizacijskog razvoja. Jer ruku na srce… niti je vrijeme hvalospjeva ali ni zadovoljstva u prodaji baštine Svevišnjeg već u rezultatu ukupnih učinaka koji turizam ustavlja i u pozitivnom ali i negativnom smislu.

Zarađeni novci se brzo potroše, a kulturna i duhovna dimenzija ostaju vječni kako na ovom ali i onom drugom svijetu. Zato potrošačke petke 13. valja zamijeniti i Jurjevom 23.travnja, 13.lipnja i sv. Anti, 20.srpnja i sv. Iliji, 15.kolovoza VELIKOJ GOSPI, pa i današnjem 8.rujna i MALOJ GOSPI i Glagoljici, ali i onima tijekom cijele godine Martinju 11.studenog, sv. Nikoli 6.prosinca kao i mnogim danima u Božjoj godini kad preispitujemo smisao djelatnog pa i onog odmorišnog života.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije