Legende Baranje: Crkva sv. Petra i Pavla u Topolju

Prva crkva u Baranji, crkva sv. Petra i Pavla u Topolju sagrađena je 1722. godine. Najzanimljivija i zapravo najstrašnija činjenica kod ove crkve je da se njen toranj prilikom gradnje triput urušio. Nakon uzaludnih pokušaja da se na crkvi sagradi toranj i križ, graditelji su odustali, jer čudno je da od svih lokacija grom pogodi baš križ crkve sv. Petra i Pavla ili se on jednostavno uruši.

Među mještanima i Baranjcima počele su kružiti raznorazne, jezive priče i predaje, te se malo tko usudi kročiti u nju. Crkva se nalazi izvan naselja, kilometar udaljena od Topolja, na putu za Draž, na onom mjestu gdje je 12. kolovoza 1687. godine princ Eugen Savojski potisnuo glavninu vojske Kara Mustafe u Dunav.

Princ Eugen Savojski kao znak zahvalnosti Bogu za pobjedu nad Turcima, dao je sagraditi ovu crkvu. Možda u ovoj činjenici leži odgovor na pitanje zašto crkva u Topolju nema križ. Naime, sagrađena je na turskom groblju, gdje se održala velika bitka i život su izgubili mnogobrojne Osmanlije. Možda zato neka viša sila ili pak zakon prirode ne da da se na najstarijoj crkvi u Baranji održi križ. Bilo kako bilo, priče i dalje kruže. Isto tako kruži priča da tko god je na silu pokušao ući u crkvu ili pak je oskrnavio, nije dobro prošao ili je pak glavom platio.

Crkvu je davne 1744. godine posvetio pečuški biskup grof. Sigsmund Bereny. No, ni to nije pomoglo da se na njoj održi toranj i križ i da o njoj u narodu i dalje kruže jezive priče.

Crkva sv. Petra i Pavla je spomenik kulture I. kategorije. Po osebujnosti arhitektonskog oblikovanja ubraja se među najznačajnije barokne sakralne građevine u Hrvatskoj.

Izvor i foto: Turistička zajednica Baranje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.