Ližnjan obilježava 120 godina dolaska Franje Josipa I.

U rujnu 1902. godine car i kralj Franjo Josip I. zadnji put je posjetio Istru koja je dobro zapamtila razlog njegovog dolaska. Sa svoje carske jahte “Miramar” usidrene u Ližnjanskom akvatoriju tog je 3. rujna promatrao 4000 vojnika koji su krenuli u osvajanje Ližnjana, Monte Madonne, Šišana, Svetog Antona i Medulina. Iako se pred njim odvijala uzbudljiva bitka u kojoj je “agresor” odnio pobjedu, Franjo Josip znao je da ovaj dio njegova kraljevstva neće biti zaista zauzet. Radilo se, naime, o velikoj i važnoj vojnoj vježbi čiji je cilj bio procijeniti i sagledati potencijalnu opasnost od pomorskoga desanta na istočnu obalu Istre.

Manifestacija obilježavanja ovog događaja započela je predstavljanjem sadržajnog programa kojim će organizatori TZ općine Ližnjan i Općina Ližnjan s partnerima do 8. listopada upoznavati javnost sa značajem austrougarskih vojnopomorskih manevara – zanimljivom izložbom fotografija o Ližnjanu pred Veliki rat u Turističkoj zajednici općine Ližnjan i izložbom “Gospodarstvo Pule od sredine 19. stoljeća do 1. svjetskog rata” u Čitaonici kluba umirovljenika Pula, a na Punticama u Uvali Kuje otkrivena je i informativna ploča o vojnopomorskim manevrima na području Ližnjana.

Zajednica Talijana Šišan – Communità di Sissano u listopadu će biti domaćin skupu koji će pod povećalo staviti vojni utjecaj Austro-Ugarske na razvoj istarskog poluotoka. U subotu, 8. listopada, svečano će biti otvoren znanstveno-stručni skup pod nazivom “Austrougarske vojne investicije kao čimbenik razvoja Istre”.

Ližnjan povijest

Ovaj će skup okupiti brojna eminentna imena, a započet će izlaganjem o značaju pomorskih vojnih manevara 1902. godine za razvoj područja današnje općine Ližnjan. Govorit će se i o Puli prije izgradnje Pomorskog arsenala, te više o Hrvatima u carskoj i kraljevskoj mornarici. Tema će biti i urbanizacija Pule i okolice u kontekstu austrougarske vojne modernizacije, te pogledi hrvatskog ekonomista i književnika Mije Mirkovića (Mate Balote) o ulozi austrougarskih vojnih investicija u razvoju Istre.

Bit će objašnjeno i na koji je način austrougarska vojna industrija utjecala na pulsku svakodnevicu, a raspravit će se i zanimljiva tema prenamjene vojnih utvrda na primjeru Verudele i baterije San Giovanni koje su pretvorene u akvarij. Zadnje predavanje na skupu nosit će naziv ADRIFORT – Adriatic fortresses and military areas.

Zatvaranje skupa obilježit će obilazak utvrde na brdu Monte Madonna u Šišanu koja je postala važna vojna točka zahvaljujući svojoj poziciji, ali i vojnopomorskim manevrima održanima 1902. godine. Franjo Josip I. i njegova ratna mornarica bili su svjesni propusnosti i nedovoljne obrane istočne obale Istre na kojoj bi se u slučaju rata mogle odigrati vrlo važne operacije koje bi mogle rezultirati okupacijom Pule. Porazni ishod vojnog manevra u rujnu 1902. godine ubrzao je ideju o gradnji strateške skupine topničkih bitnica i promatračnica na Monte Madonni koje su je velikim slovima upisale u vojnu povijest.

Uzbudljiv dan u Šišanu posjetitelje će na puno načina vratiti na početak 20. stoljeća – uz glazbene kompozicije iz toga vremena i prigodnim domjenkom iz tog doba, sudionici će uživati u atmosferi razdoblja koje je uvelike obilježilo prošlost, ali i sadašnjost Istre. Kako bi doživljaj bio potpun, preporučeni dress code podrazumijeva gradske kostime iz vremena Austrougarske te lokalne narodne nošnje. Rezervacije za tu posebnu večeru u osobnom aranžmanu potrebno je napraviti direktno OVDJE.

Izvor, foto: Turistička zajednica općine Ližnjan

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.