Ližnjan: Neotkrivena oaza netaknute prirode

Općina Ližnjan neotkrivena je istarska oaza netaknute prirode čiji krajolici nude brojne mogućnosti uživanja na otvorenom te veliki izbor privatnog smještaja. U želji da s toplijim danima što više posjetitelja odluči prošetati kroz ovaj slikoviti dio Istre i njegove posebnosti, Turistička zajednica Općine Ližnjan i Općina Ližnjan-Lisignano postavili su pet novih info tabela.

Na krajnjem jugoistoku Istre, u krajoliku mediteranskog raslinja brnistre i razvedene obale s brojnim skrovitim plažama, smjestilo se područje Općine Ližnjan koja s brežuljka gleda na Kvarnerski zaljev sve do otoka Cresa i Lošinja. Općina Ližnjan-Lisignano, osim istoimenog mjesta, obuhvaća i obližnja naselja Valturu, Muntić, Jadreške, Ušićeve Dvore i Šišan, a osim raznolike i netaknute prirode krije i brojne povijesne atrakcije poput šumovitog i tajnovitog brda Monte Madonna čiju fascinantnu prošlost šetačima predstavljaju nove info tabele.

Tajnovita vojna utvrda

Članak se nastavlja ispod oglasa

Svetica, Monte Madonna ili “Čuvarica Kvarnera”, visoko je brdo koje se svojim impozantnim položajem nametnulo nad cijelim prostorom južne istočne obale Istre i plovnim pravcima duž istočne obale Jadrana. Prva info tabela, osim nabrojanih ostalih info punktova, donosi detaljnu kartu ovog područja iz vremena Austro-Ugarske. Bio je to važan povijesni period za Monte Madonnu tijekom kojeg je austrijska vojska, procijenivši je strateški važnim mjestom, postavila topničke bitnice kako bi osigurala obranu ovog područja. I nakon Austro-Ugarske, Monte Madonna nije izgubila na vojnoj važnosti. U doba hladnog rata izgrađeni su podzemni tuneli vojne utvrde koju je, nakon puno desetljeća tajnovitosti, bilo moguće razgledati prije pojave pandemije.

Skrovište strahotnog zmaja

Za Monte Madonnu je važno reći da je i prapovijesni lokalitet s kontinuitetom življenja još od antičkog doba. Srednji vijek je vrijeme nastanka intrigantne legende o kojoj govori druga tabela i koja se stoljećima prenosi s pokoljenja na pokoljenje lokalnih stanovnika. Prema toj legendi, strahotni je zmaj, držeći u strahu obližnji Šišan i njegove stanovnike, obitavao u dubokoj jami usred brda Monte Madonna sve dok ga, uz pomoć Bogorodice, života nije lišio hrabri otac šišanske djevojke. Ona je, kao i mnoge njezine prethodnice, trebala biti žrtvovana okrutnom zmaju.

Car i kralj Franjo Josip u Istri

Treća tabela prikazuje fascinantnu fotografiju austrijske straže ispred ulaza na područje Monte Madonne. Tabela je postavljena točno na mjestu na kojem su se nalazila vrata i straža s fotografije. Četvrta tabela donosi pak priču iz rujna 1902. kada je hasburški car i kralj Franjo Josip posljednji put boravio u Istri. S carske jahte “Miramar” nadgledao je velike vojne manevre koji su se odvijali na širem obalnom području Šišana, Ližnjana i Medulina. Cilj vježbe bio je procijeniti i sagledati potencijalnu opasnost od pomorskoga desanta na istočnu obalu Istre.

Sakralni dragulj u slijepoj uličici

Još jedna nova info tabela može se pronaći u samom srcu Šišana, u jednoj od skrovitih uličica u kojoj se, umjesto još jedne šišanske kuće, nalazi skriveni dragulj sakralne baštine ovoga mjesta. Radi se o crkvici sv. Trojstva iz sredine 15. stoljeća koja je sagrađena u vrijeme kada je Šišan bio bogato i utjecajno mjesto. Danas je zatvorena za javnost, no info tabela uspješno dočarava njezinu posebnost. Zanimljivo je da je crkvu sv. Trojstva u 17. stoljeću održavala bratovština fagelanata, pripadnika fagelantskog pokreta koji su se bičevali do krvi kako bi ponovili Kristovu patnju i tako se iskupili od grijeha.

Naslovna fotografija: Crkva sv. Trojstva Šišan – Diego Martinčić/ istrapano.com

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.