Malinska: DUBoak otkriva blago pod površinom Kvarnera

Interpretacijski centar maritimne baštine “DUBoak” nalazi se u Malinskoj na samoj rivi, na onom istom mjestu odakle su brodovi kroz povijest odlazili štiva prepunih drva na putu prema Veneciji i obližnjoj Rijeci. Od otvorenja prošle godine DUBoak je centralno mjesto svih kulturnih događaja ovog dijela otoka Krka. Mjesto u kojem možete upoznati povijest Dubašnice gdje prošlost dotiče sadašnjost i određuje pravac kojim Dubašnica kroči u budućnost.

Put kroz Interpretacijski centar zamišljen je kao priča koja vodi od samoga početka, dakle od samoga žira koji se, bez pretjerivanja, može prikazati kao zavjetna škrinja maritimne baštine Dubašnice jer tu gotovo sve proizlazi iz duba. Dub je Dubašnici dao ime, a igrom sudbine i potpuno odredio njen izgled.

Nakon toga upoznajete se s brodovima koji su obilježili ovu poznatu valu, a poznat ćete se tu i s nepoznatim, a tako važnim Dubašljanima koji su obilježili povijest pomorske kartografije. Tu možete sastaviti svoj brod ili zaploviti naborima prostora i vremena, pa kroz virtualni svijet skoknuti gotovo 200 godina u prošlost, i iz Malinske zaploviti put Venecije. Ovdje ćete saznati i priču o ladvi, i zašto je baš ta barka jedna velika enigma koja je obilježila povijest Dubašnice.

Sve do 01. travnja u ovom interpretacijskom centru otvorena je zanimljiva izložba “Blago pod površinom Kvarnera – mekušci u kvarnerskom podmorju” Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Posjetitelji imaju priliku upoznati neobičan, krhak, značajan i ugrožen svijet iz morskih dubina Kvarnera. Očuvanje bioraznolikosti jedan je od glavnih okolišnih izazova današnjice, te se izložbom prikazuje biologija i ekologija mekušaca, njihova rasprostranjenost i ugroženost u kvarnerskom području, s isticanjem važnosti te skupine organizama u funkcioniranju morskog ekosustava, kao i u cjelokupnoj kulturi čovjeka.

Ovom izložbom predstavlja se raznovrsnost oblika i boja mekušaca koji su svojom ljepotom plijenili pažnju čovjeka i njegovu želju za kolekcionarstvom. Zbirke mekušaca, posebno školjkaša, uz minerale, prve su prirodoslovne sustavno prikupljene zbirke upravo zbog svoje ljepote, navode organizatori.

DUBoak spoj suvremenosti i tradicije

Zanimljiv interpretacijski centar u Malinskoj svojom vanjštinom naglašava suvremenu komponentu, dok postav centra pričati jednu sasvim drugu priču, priču o neraskidivoj vezi čovjeka, hrasta i broda. Priča je to u kojoj je danas nemoguće odrediti tko je na što više i značajnije djelovao, brod na čovjeka, čovjek na drvo ili drvo na čovjeka i brod. Ove tri sastavnice čine srž Dubašnice i njene maritimne baštine.

Kultura i baština pokazale su se kao jedan od važnih potencijala suvremene turističke ponude, a jedan od osnovnih ciljeva pokretanja Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak bilo je stvaranje turističkog proizvoda koji se temelji prvenstveno na maritimnoj baštini, ne zanemarujući pritom vezu s bogatim šumama Dubašnice koje su kroz povijest i omogućile razvoj brodogradnje i unosnu trgovinu drvom.

Fotografije: autor Fran Karabaić / izvor: TZ Malinska Dubašnica

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.