Znate li kako je otok Krk sudbinski povezan s brojem sedam?

Otok Krk, kao i svaka naša regija, ima čudesne i tajnovite povijesne priče, kao i zanimljivu povijest satkanu ostavštinom raznih naroda koji su ostavili duboke tragove u životu, kulturi i jeziku  njegovih stanovnika.

Tako recimo znate li kako je otok Krk sudbinski povezan s brojkom sedam

Naime, u sedmom su ga stoljeću naselili Hrvati, sedam se puta uspješno obranio od gusara, sedmi po redu knez Frankopan bio je posljednji knez, a danas otok Krk ima sedam glavnih središta. I Camino priča s otoka Krka opet je vezana uz broj sedam – naime Camino Krk ima sedam postaja i prelazi se prema planu u 7 dana.

Znate li…. ? 

Kako je otok Krk, otok Plavih zastava. Naime, na veliki broj plaža ponosno se vijore Plave zastave kao najbolji dokaz čistoće mora i obale, te postignutih standarda kvalitete usluga.

Da se u OMIŠLJU u uvali Sepen nalazi neiscrpan rudnik arheološke baštine, najstariji rimski grad Fulfinum, koji datira iz 1. stoljeća, a njegov se nastanak povezuje s izgradnjom grada za umirovljene rimske vojnike za vrijeme dinastije Flavijevaca.

Da se u MALINSKOJ točnije u Portu nalazi franjevački samostan sv. Marije Magdalene koji je uvelike zaslužan za očuvanje glagoljaške tradicije na otoku Krku. U bogoslužju i u drugim obredima i internim molitvama i danas se upotrebljava staroslavenski jezik i glagoljica, a u atriju samostana nalazi se lapidarij u sklopu kojeg je predstavljena bogata glagoljaška ostavština otoka 

Da najstariji tragovi grada KRKA i okolice sežu u prapovijest, postavljenim na antičkim temeljima, dok su njegov izgled posebno definirali Rimljani postavivši dvije glavne ulice, cardo i dekumanus, a bedeme je dobio u srednjem vijeku. Frankopanski kaštel je do danas gotovo u izvornom stanju ostao sačuvan kao ostavština krčkih knezove Frankopana koji su se u vještim političkim koketiranjima s Venecijom uspjeli zadržali nekoliko stoljeća

Da ukoliko dođete na Krk, a ne posjetite otočić Košljun, slično je kao doći u Rimu, a ne vidjeti Papu. Pravi dragulj smješten u zaljevu ispred PUNTA, sa franjevačkim samostanom u središnjem dijelu otočića te muzejskim postavom, bogate etnografske, arheološke i sakralne zbirke te knjižnice mami znatiželjne poglede zaljubljenika u povijest i kulturu

Da je ishodište “krsnog lista” Hrvata, Bašćanske ploče, najznačajnijeg hrvatsko glagoljskog spomenika i dokumenta u Jurandvoru, nedaleko BAŠKE u crkvi sv. Lucije koja datira iz 1100. godine. Izvorna je ploča 1934. godine preseljena u Zagreb i nalazi se u auli Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti. O tome da je i danas glagoljica jedan od zaštitnih znakova Baške, svjedoče i velike skulpture u formi glagoljskih slova postavljene uz cestu na putu prema Baški – Bašćanska staza glagoljice.

Da se u gustoj šumi nedaleko VRBNIKA, odnosno Risike, nalazi gotovo skriveni lokalitet pod nazivom Gradec. Sačuvani su ostaci velikog Kaštela, utvrde kneza Frankopana, a upravo se Gradec smatra mjestom njihova podrijetla. Ovaj lokalitet, savršeno uklopljen u prirodu i dostupan tek znatiželjnom pogledu šetača, važan je spomenik koji svjedoči o najpoznatijoj otočnoj plemićkoj obitelji. Prilikom posjete Vrbniku, svakako nemojte propustit prošetati se najužom ulicom na svijetu.

Da se jedna od najvećih galerija u Hrvatskoj, nalazi upravo na otoku Krku, u DOBRINJU. Zahvaljujući obitelji Infeld, umjetničkim mecenama iz Beča, istoimena galerija čiji se interijer proteže na više od 400 m2 iznova plijeni ljepotom te privlači sve veći broj posjetitelja  jer  se u galeriji izlažu  svjetska umjetnička djela različitih umjetničkih pravaca, od naive do Pop arta.

Sve navedene kao i brojne druge turističke priče otoka Krka saznajte kroz aplikaciju KULTURNOG NASLJEĐA OTOKA KRKA 

Pričajmo priče, naše autentične priče. 

Fotografije: Visit Krk

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.