Martinja u Crikvenici – provedite najveseliji blagdan na Rivijeri

Blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, dan je koji se diljem srednje Europe slavi u skladu s tradicijom i mnogim običajima. Rado se slavi i u svim krajevima Hrvatske, a moglo bi se reći da je to jedan od najveselijih blagdana u našoj zemlji.

Martinje se slavi 11. studenoga, na datum na koji je 397. godine pokopan Sveti Martin iz Toursa. Martin je bio rimski vitez u današnjoj Mađarskoj, a čim je završio vojnu službu, zaredio se, a potom je izabran i za biskupa.

Martin je bio veliki ljubitelj vina, i sam je bio vinogradar, a njegova ljubav prema vinu potakla ga je da uvede običaj krštenja mošta. Ta se ceremonija održava već stoljećima, a centralno mjesto na bogatoj martinjskoj trpezi zauzima nezaobilazna guska.

Legenda kaže kako se Martin, pred samo imenovanje za biskupa za kojeg nije htio ići, sakrio među guskama, no one su ga izdale svojim gakanjem. Razotkriven, Martin je ipak postao biskup, no zbog ove epizode se danas njemu u čast jede tradicionalna guska, reklo bi se “po kazni”.

Veseli martinski dani obilježit će se i na području Rivijere Crikvenice. U subotu, 12. studenoga, u 10 sati će se u neposrednoj blizini gradske tržnice u Crikvenici održati krštenje i degustacija vina. Protokol krštenja vina odradit će se u “režiji” članova Udruge vinogradara, vinara i maslinara “Sveta Lucija”.

Posjetitelji ovog događanja će moći kupiti bon u iznosu od 30,00 kn koji uključuje vrećicu, čašu i degustaciju vina, a svoj udio u dobroj zabavi dat će i glazbeni sastav “Klamaruša”.

Rivijera Crikvenica jednako je lijepa u sva godišnja doba, a njezina mala slikovita mjesta svijet su raznovrsnosti prirodnih ljepota, neodoljivih mirisa i okusa, koji će zadovoljiti i najveće gurmane. Nije tajna da u tom kraju možete kušati svakovrsne eno i gastro delicije, stoga ne propustite istražiti što Rivijera ima za ponuditi.

Svi su pozvani na ovu veselu feštu, a Crikvenica će vas rado dočekati i ugostiti. Dođite na Martinja u Crikvenici i dobro se zabavite!

Izvor, foto: TZG Crikvenice

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.