Mladi međimurski chef Amos Novak nastavlja oduševljavati stručnjake

Međimurski chef restorana Terbotz, Amos Novak, prema izboru je prestižnog Gault & Millau Croatia gastronomskog vodiča – Mladi talent 2025. godine. Novak, koji sljedeći mjesec puni 24 godine, za svoje je vještine u kuhinji primio dosad brojne međunarodne i domaće nagrade na gastronomskim natjecanjima, ali ovo mu je prvo ovako veliko priznanje i, kaže, najdraže.

Gault & Millau jedan je od ključnih brendova u industriji restoranskih vodiča, u Parizu su ga 1961. osnovali Henri Gault i Christian Millau, novinari večernjih novina Paris-Presse i strastveni ljubitelji restorana.

amos novak - mladi talent 2025
Amos Novak, izvor fotografije: Hrvatski kuharski savez/ Gault & Millau

Izbor dobitnika ovisi isključivo o ocjeni anonimnih inspektora Vodiča, dakle, vlasnici restorana ne znaju tko su, dolaze kao obični gosti, plaćaju svoje račune i zbog toga je na njihova ocjena krajnje nepristrana. Mjesto u vodiču nemoguće je “kupiti” i zbog toga se ovaj Vodič smatra realnom i pouzdanom ocjenom kvalitete chefova i restorana.

– Ovakva mi je prestižna nagrada veliki poticaj za daljnji rad, sretan sam da je je on prepoznat, a sada slijedi još veći trud jer ova velika titula obvezuje. Moj će fokus i dalje biti tradicionalna jela na moderan način, pripremljena isključivo sa sezonskim namirnicama, kaže Amos Novak koji je presretan novostečenom titulom Mladog talenta godine, a nagradu, kako dodaje, nije očekivao.

Ipak, sve je vodilo ka tome jer Novak među svojim priznanjima, između ostalih, ima osvojeni Croatia Cullinary Cup i brončanu medalju na Kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu, a prije mjesec dana je u polufinalu European Grand Prixa/ Global Chefs Challenge, održanom u talijanskom Riminiju osvojio dvije srebrne medalje.

///Dva srebra za međimurskog chefa Amosa Novaka u Riminiju

amos novak
Amos Novak, izvor fotografije: Hrvatski kuharski savez

Dodjela nagrada Gault & Millau 2025. održana je u zagrebačkom Hotelu Esplanade, gdje se okupilo više od stotinu chefova iz cijele Hrvatske. Ministar turizma Tonči Glavina pri uručenju se nagrada osvrnuo posebno osvrnuo na mlade chefove poput Amosa Novaka:

– Posebno me veseli ovdje vidjeti mlada lica jer pokazuju kako imamo novu generaciju talentiranih ljudi koji donose svježinu i inovacije u našu industriju, rekao je.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.