Gdje u Hrvatskoj možete vidjeti vile?

Što je život bez daška čarolije, onog pokretača u nama koji nas vuče ka istraživanju novog i drugačijeg? Priče o vilama odavno su ukorijenjene u bajkama i brojnim pričama koje su se prenosile s koljena na koljeno. Svi koji su znali za priču, tijekom posjeta šumi znatiželjno bi podizali pogled u nadi da će možda zaista susresti vilu.

U legendama ih je mnoštvo diljem svijeta, a ima li ovih dobrih duhova i bića mitologije i u krajevima Lijepe Naše, plešu li i našim planinama svoje plesove uz glazbu koja miluje uši i čine li izvore ljekovitima?

Vinski vrh, Hrašćina

Današnje područje vinograda i brda vinove loze je, kako kaže legenda, još od doba Rimljana bilo mjesto gdje su boravile vile. Naime, priče govore kako su rimski vojnici posjećivali Vinski vrh kad su se vraćali iz ratova kako bi se osvježili, opustili i pripremili za ratne pohode. Za vrijeme oluja i nevremena, nastavlja legenda, posjećivale su ih vile i hrabrile ih pjesmom i vinom.

vile pixabay
Izvor: Pixabay

Posjetite Bolfan vinski vrh i doživite rapsodiju okusa dugo čuvane recepture najkvalitetnijeg vina i daška mističnosti koje krije ovo mjesto.

P.S. Kaže se i kako se još danas na Vinskom vrhu u noćima obasjanim mjesečinom, iz podruma može čuti pjesma vila i vilenjaka. Možda ju baš vi čujete.

Znate li tko je izgradio Arenu u Puli?

Pulska Arena je zadivljujući, šesti po veličini rimski amfiteatar na svijetu u kojem su se priređivale borbe gladijatora. Najpoznatiji je spomenik u Puli, građen je u prvom stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana. A znate li za vilinsku legendu o izgradnji pulske arene, u puku često nazvane Divić-gradom?

Prema legendi, Arenu u Puli su izgradile vile – i to u jednoj noći.

///LEGENDE: Tko je ustvari izgradio amfiteatar u Puli?

Prema priči, jedne noći su vukle kamen s Učke i slagale ga jedan po jedan u krug, a kako su one stvorenja noći i ne smiju se pojavljivati kad je dan, čim su čule prvi zvuk pijetla morale su prestati s radom kako ih nitko ne bi vidio. Zato je, kaže legenda, Arena ostala nedovršena, točnije nenatkrivena. Ako se uputite u obilazak i šetnju Istre, promatrajte kamenje na koje naiđete putem od Učke do mora – legenda kaže kako je i danas ostalo mnoštvo rasutog kamenja koje su vile bacile u trenutku kad su čule pijetla.

Oj ti vilo, vilo Velebita

Velebit je naš planinski div koji ulazi u red najzanimljivijih krških dijelova svijeta. Ondje u jednom danu možete uživati u planinskim vrhovima, špiljama i jednoj od najljepših uvala, a možete i otkriti davno ispričanu i dugo čuvanu legendu o zaštitnici Velebita. O ovoj mitskoj gori i njegovoj vili kroz stoljeća pišu brojni hrvatski književnici i pjesnici, a Petar Zoranić ju u svojem romanu naziva “Vilom Hrvaticom”. Velebit je od prvih stoljeća hrvatske povijesti bio sveta planina na kojoj kraljuju vile i njihova vojvotkinja – Vila Velebita.

///Na Velebitu u jednom danu možete uživati u planinskim vrhovima, špiljama i jednoj od najljepših uvala

Kamp Velebit Izvor: Lika Destination

Nerijetko možete naići i na legendu kako izvor rječice Krupe, koja se krije pod samim obroncima južnog Velebita od samih početaka čuva dobra vila Santa. Legenda govori kako je Vila Santa zaštitnica izvora, uvijek bdije nad njim. Ljeti pazi da voda u njemu ne presuši, a zimi otapa sante leda te ih pretvara u bistru vodu čime osigurava neprestan tok rječice.

///Legenda o nastanku Jadranskog mora i Velebita

Na Velebitu ćete čuti i za “Vilenske kukove” – splet stijena koji je inspirirao pastire na smišljanje priča o vilama koje su boravile ondje.

Što kriju biokovske vile?

Biokovo je od davnina kroz brojne legende predstavljeno kao dom vilama. Poneki da se vile tamo mogu susresti, posebno u tihi ljetni suton kada sunce baca grimizni odsjaj na pučinu. Narod ih zove “Vile kamenjarke”, a predaja kaže da svatko tko čuje njihovo pjevanje, više ga ne zaboravlja. Također, upravo za biokovske vile legenda kaže da su bile najzgodnije i najljepše od svih do tad viđenih.

planine turizam, vile, biokovo
Biokovo, foto: Pixabay

///BIOKOVO: Očima, pameću, srcem po onom što se vidi do onoga što se ne vidi

Legende o Ružica Gradu

Ružica grad je tajanstveni i samozatajni biser Krndije, grad koji se ubraja se u najveće hrvatske utvrde.

///Ružica grad – impresivna utvrda iznad Orahovice koju svakako trebate posjetiti

Jedna od legendi pripovijeda kako je nekoć postojala plemenita kneginja Ružica koja je ostala posve sama vladati gradom nakon što su joj otac i braća poginuli u borbi s Francima. Na viteškom turniru, na kojem je Ružica odlučila pronaći muža, pobijedio je nepoznati Crni vitez. Otkrilo se kako je on zapravo franački vitez koji je došao s ciljem da ženidbom osvoji još jedan hrvatski grad. Kneginja, razočarana svojom tužnom sudbinom, bacila se s najviše gradske kule nakon čega su po cijelom kraju izniknuli grmovi crvenih ruža, po čemu je grad i dobio ime.

ružica grad, vile
Dva jezera i Ružica grad, foto: Hrvoje Jurić

Druga pak legenda pripovijeda kako je Ružica Grad još iz drevnog doba bio mjesto gdje se sastaju vile, sve dok nije došao vladar koji si je ondje htio izgraditi dvorac. Vilama se nije svidjela ideja da netko ruši njihov dom pa bi svojim čarolijama svake noći rušile sagrađeno. Moćni vladar je morao tome stati na kraj i jedne noći je bešćutno zazidao vilu Ružicu u temelje. U ono vrijeme nitko nije mogao nadmašiti moći koje su imale vile pa su ostale vile bacile prokletstvo na vladara koji je na kraju stradao pod kamenom.

Vilinske jame

Ako se uputite kroz Slani Dol, prateći dolinu potoka Breganica, doći ćete do Vilinskih jama smještenih nedaleko Tušina. One predstavljaju sklop više malih špilja, a legenda kaže kako su tu nekad davno živjele dobre vile, zbog čega su i dobile ime. Predajom kruže i priče kako vile žive i na otoku Jabuci. Postoji jedna samotna vila koja živi na vrhu Sveti Jure na planini Mosor te u “Vilinskim jamama” gdje ih je nekoć živjelo mnoštvo.

vile pixabay
Izvor: Pixabay

Krenete li putem vila, ondje ćete danas naići i na restoran “Vilinske jame”. Ovdje možete stati na predah uz lokalnu gastronomiju, nakon potrage za vilama. Također, ako ste isplanirali vikend u Samoboru ili Žumberačkom gorju, Vilinske jame su idealna početna ili usputna točka. Općenito, izlet u Samobor i Žumberak mogao bi biti odlična ideja.

///Kamo za vikend: 5 prijedloga za puteve vina, legendi i dobre gastronomije

Vile u Rastokama

Legenda o vilama u Rastokama postoji koliko i samo naselje Rastoke. Dok su mlinovi žličari cijelu noć mljeli kukuruz i pšenicu, mlinari i mlinarice družili su se uz petrolejke i dugo u noć prepričavali razne priče iz života. Za to vrijeme – rastočke vile bi uzimale konje koje su mlinari ostavljali pod sjenicima da se odmore za put natrag kući. U ranu zoru, vile bi vraćale konje – zadihane, umorne, znojne i s mnoštvom sitnih pletenica spletenih od grive. One bi pak prale svoje rublje u Slunjčici, plesale kolo i igrale, zvale da im se mlinari pridruže…

Foto: Vedran Božičević, izvor: Turistička zajednica grada Slunja

I danas se rado okupljaju, pa  ih mogu vidjeti svi koji to doista žele  i provode  vrijeme na slapu Vilina kosa…

///Klek, Ozalj i Rastoke kriju legende o vješticama i vilama

I za kraj.. Ako ih susretnete – nemojte se bojati one su dobre i vole djecu. Slavoniji pričaju da, ako im se isčupa jedna vlas, odmah umiru. Također, njihove su pjesme toliko idilične da mogu omamiti ljude pa se nemojte čuditi ako se poslije boravka u prirodi budete osjećali neobjašnjivo umorno.

Naslovna fotografija: Lika Destination / Josip Tomaić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.