Moj džepni suputnik – malena ‘jabučica’ – na (avan)turama mi je uistinu veliki pomoćnik

Avantura u prirodi idealna je prilika za hvatanje ludih fotki. I ne, nisu to fotke dobivene nekim profi fotoaparatom, već običnim mobitelom.

Demetra
Demetra, foto: Marko Sladić

Malena Demetra, koja u polumraku naše bakaračke šume u jednoj od mojih avantura stoji zamotana kao kakav apokaliptični nomad, pravi je primjer. Ovu fotkicu doslovno obožavam – jedna od meni stvarno najdražih.

Moj maleni foto-stroj koji ponosno nosi oznaku odgrižene jabuke, najmanji je u kategoriji i zovu ga Mini. Stane u najmanji džep, a fora je kod njega što radi stvarno izvrsne fotke. Zanimljivo je kako je oko njega i njegove veće braće nastala jedna cijela foto revolucija. To mnogo govori, slažete li se?

Na raznim forumima mogu se naći savjeti kako i u kojem trenutku najbolje stisnuti okidač, koju funkciju je najbolje uključiti za izvrsnu fotku, iz kojeg kuta snimati video i još ‘svašta-nešto-cool’.

Šuma i cesta u magli, džepni pomoćnik
Foto: Marko Sladić

Džepni suputnik

Na YouTubeu postoji mnoštvo izvrsnih video školica sa savjetima kako s ovim malim čudom napraviti ‘ovo ili ono’. Natječu se tko će bolje fotkati, počeli su snimati i dokumentarce, reklame pa čak i filmove. Ukratko, proizveden je savršeni maleni džepni suputnik s milijun opcija koji ‘razvaljuje’ fotografiju i video.

Svog malenog pomoćnika uvijek nosim sa sobom kako bismo zajedno bilježili avanture u prirodi. Nije mu problem uroniti u jezero, rijeku ili potok, a najviše voli kada se zavalimo u duboku travu iz koje s oduševljenjem hvatamo najbolje kadrove kao, primjerice, na Vozu sa fascinantnim krčkim mostom u pozadini.

Kadar na Vozu sa fascinantnim krčkim mostom u pozadini
Foto: Marko Sladić

Odličan se pokazao i na visini, prilikom penjanja na stabla. Malen je pa ne zapinje u džepu niti za grane. Postoje trenuci kada ga poput jabuke zagrizem i tako prenosim, a potom vadim i – ŠKLJOC! Ponekad nam nema druge opcije, no moj se vjerni suputnik nikada ne razljuti. I još me nikada nije razočarao.

Nezamjenjivi pomoćnik

U nekoliko slučajeva imao sam se priliku vratiti klasičnom fotografiranju. Znate ono – na ramenu torbica, a u njoj kablovi, SD kartica, maleni tripod, objektiv, leća, aparat, bla bla bla. Previše svega, prenaporno, prekomplicirano…

Nije dugo trebalo da sve pospremim natrag na tavan i nastavim suradnju sa svojom malenom jabučicom – tako jednostavnom, tako cool, tako ‘džepnom’, tako mojom.

Marker u šumi, džepni pomoćnik
Foto: Marko Sladić

P.S.: Ako ovo čita Srđan Hulak, moj omiljeni foto majstor s Krka, sigurno se valja od smijeha. No ne mogu si pomoći, jer mi je moj džepni suputnik na avanturama doista nezamjenjivi pomoćnik.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.