Moslavina – Skrivena zemlja: manifestacija koja vam otkriva zašto je skrivena od očiju, ali blizu srca

Ne znam koliko ste upoznati sa mojim radom i djelom, no inače sam turistički vodič za Moslavinu i ovim blogom želim na sva zvona razglasiti kako je naša destinacija ovih dana dobila novi branding, kojim će tražiti svoje mjesto pod suncem kontinentalnog turizma Hrvatske.

Presretna sam jer su Moslavci napokon odlučili uložiti u svoju prepoznatljivost na turističkom tržištu te objediniti svoju ponudu pod jedinstvenim nazivom Moslavina. Osim toga, sigurna sam i da će moja urednica Mirjam biti sretna, jer sam nakon više od godinu dana, konačno nešto napisala. Sorry Mirjam i hvala ti što nisi digla ruke od mene (smajlić).

Članak se nastavlja ispod oglasa

Po meni, ovo se već odavno trebalo dogoditi jer smo regija koja ima ogroman turistički potencijal. Skriva se u zaštićenim prirodnim resursima, autohtonoj vinskoj sorti “Škrlet”, mističnoj povijesti te Moslavačkoj gori, nekadašnjem otoku u Panonskom moru, koji se skriven od ljudskih pogleda, nazivao i “Zaprta gora”. Moslavina se inače nalazi u središnjoj Hrvatskoj, možete je posjetiti iz svih smjerova “Lijepe Naše”, a nastala je upravo u podnožju ovog našeg zelenog bisera koji je okružen rijekama Česmom, Ilovom i Lonjom. Između njihovih obala i obronaka pitome gore smjestili su se gradovi Čazma, Garešnica, Ivanić-Grad, Kutina i Popovača.

Svaka od ovih gradskih sredina prepoznatljiva je po jedinstvenim turističkim pričama. Tako se u Čazmi skriva popularna Božićna i Uskršnja priča obitelji Salaj, a uskoro će u gradu niknuti i prvi, jedinstveni u Hrvatskoj, biološki bazen. Gosti često dolaze uživati i u živopisnoj seoskoj galeriji akademskog slikara Franje Matešina. U Garešnici pak veliki broj turista na posjetu privlači prvi hrvatski hotel za pčele sa 5 zvjezdica na imanju obitelji Balja, a od ove godine posjetitelji će navodno moći posjetiti i “Zelene vrtove Poilovlja”, dio ekološke mreže Natura 2000.

Kutina se pak može podičiti brojnim uspješnim vinarijama u kojima vas domaćini dočekuju sa autohtonim “Škrletom”, a poznata je i po tradicionalnoj manifestaciji “Dan planete zemlje na biciklu u Moslavini”. Upravo se ona održava ovog vikenda i vodi vas u prostranstva Moslavačke gore. U Moslavini se nalaze i dva ulaza u Lonjsko polje, zaštićeno močvarno područje, od kojih se jedan nalazi kod Kutine, a drugi kod Popovače. Osim “Škrletom” i posjetom ovom parku prirode, Popovača posjetitelje privlači i zanimljivim događanjima na prostoru jedinstvenog srednjevjekovnog starog grada, Jelengrada.

Krenete li od Popovače prema Zagrebu, doći ćete do Ivanić-Grada koji u svom moslavačkom dijelu skriva seoska imanja i agroturizme sa ponudom lokalnih specijaliteta u kombinaciji sa Škrletom, a svoj dolazak možete upotpuniti i kupanjem na bazenima Naftalana te otkriti ovo ljekovito crno zlato Moslavine.

Ovo je samo mali dio moslavačke ponude, a svakako se radi o destinaciji u kojoj imate dovoljno sadržaja za vaš višednevni boravak. Svoj turistički doživljaj možete kombinirati sa smještajem u privatnim apartmanima, kućama za odmor, seoskim imanjima ili lokalnim hotelima gdje vas čekaju gostoljubivi domaćini koji će vam rado preporučiti lokalne atrakcije i aktivnosti u blizini. Kako bi im u tome pomogli, osim zajedničkog vizualnog identiteta, pet moslavačkih turističkih zajednica u suradnji sa LAG-om Moslavina, svojim su turističkim subjektima osigurali i digitalizaciju turističke ponude kojom je ona postala dostupna za upite i rezervacije na najvećem prodajnom kanalu 21. stoljeća – Internetu. Kompletnu ponudu izleta i aktivnosti, povijesnih i kulturnih atrakcija, eno-gastro sadržaja te smještaja gosti lako mogu pronaći na platformi Moslavina.travel.

A kako bi osvijestili turističko tržište o postojanju ove jedinstvene destinacije te predstavili svoje potencijale i resurse, Moslavci vas pozivaju na manifestaciju “Moslavina – Skrivena zemlja” koja se održava od 20. do 24. travnja 2022. godine. U sklopu nje, brojni pružatelji usluga osigurali su vam razne posebne pogodnosti, popuste i sadržaje po promotivnim cijenama. Od kulturnih doživljaja, posjeta muzejima, turističkih razgleda i obilazaka, planinarenja i bicikliranja ili paintballa, u Moslavini vas ovaj tjedan očekuju i popusti u lokalnim restoranima te na agroturizmima uz uključenu čašu “Škrleta”. Tu su također i popusti na smještaj kao i razne degustacije te radionice, a što vas sve čeka provjerite na Facebook događaju ovdje.

Iskoristite priliku za proljetni odmor te školske praznike kako bi posjetili našu Moslavinu, a usput saznajte zašto je zovemo skrivena zemlja te zašto je skrivena od očiju, ali blizu našeg moslavačkog srca. Dobro nam došli!

Autor naslovne fotografije: Rural Escape Tours

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.