Na Hvaru i Braču žele očuvati zvjezdano nebo

Dobar primjer Jelse, koja u ulaže astroturizam i želi postati prva hrvatska međunarodno priznata zajednica tamnog neba, prate i susjedne općine i gradovi. Naime, lokalne samouprave na Hvaru odnosno Jelsa, Sućuraj, Stari Grad i Grad Hvar te Bol sa Brača, potpisale su memorandum o suradnji za smanjenje svjetlosnog onečišćenja i očuvanje prirodnog zvjezdanog neba.

Potpisivanjem ovog dokumenta spomenute lokalne samouprave izjavile su da će surađivati i savjetovati se sa Hrvatskim astronomskim savezom kao jamcem ovog sporazuma kod izgradnje i rekonstrukcije vanjske rasvjete te da će se truditi poštovati pet osnovnih načela dobre prakse za vanjsku rasvjetu: korisnost, usmjerenost, niska razina rasvijetljenosti i topla boja svjetla.

///Jelsa ulaže u astroturizam, a cilj je postati zajednica tamnog neba

Podsjetimo, Općina Jelsa uskoro će se kandidirati za titulu Međunarodna zajednica tamnog neba kod Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association). Ova titula Jelsu potvrđuje kao destinaciju koja ima iznimnu kvalitetu noćnog neba i poštuje visoke ekološke standarde u pogledu svjetlosnog onečišćenja što sve zajedno čini jedan veliki iskorak prema stvaranju astroturističke ponude na području Jelse.

///Astroturizam: Jelsa prva u Hrvatskoj ulazi u Međunarodnu zajednicu tamnog neba

Glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza, Dorian Božičević, koji vodi postupak prijave Općine Jelsa za titulu Međunarodna zajednica tamnog neba istaknuo je važnost pet osnovnih načela dobre prakse za vanjsku rasvjetu jer ukoliko se ista poštuju, štedimo energiju i smanjujemo naš energetski otisak i samim time smanjujemo utjecaj na klimatske promjene, štedimo proračun, a uz sve to štitimo okoliš i ljudsko zdravlje te zvjezdano nebo kao baštinu koju je potrebno očuvati za buduće generacije kako bi se ljudi i u budućnosti mogli diviti ljepotama zvjezdanog neba i Mliječne staze.

Baš se ta baštinska vrijednost noćnog neba našla u centru pozornosti obzirom da je očuvano prirodno zvjezdano nebo danas turistički proizvod i omogućuje dodatnu turističku ponudu u smjeru astroturizma jer trebamo biti svjesni činjenice da je u današnje vrijeme, radi velikog svjetlosnog onečišćenja, Mliječnu stazu mogao u životu vidjeti svega svaki deseti stanovnik planete Zemlje.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.