Na Korčuli odzvanja zvuk bubnjeva i mačeva: Kumpanjija ili ples boja

Viteško udruženje Kumpanjija aktivno promiče i čuva stoljetne plesove i običaje Blata na otoku Korčuli, a najzanimljiviji i najatraktivniji je mačevalački ples Kumpanjija koji se izvodi uz ritam bubnja i zvuk mišnjice. Za vrijeme trajanja Blatskog ljeta Kumpanjija se izvodi svaki tjedan na Plokati ispred župne crkve.

kumpanija korčula
Foto: Turistička zajednica Općine Blato

Mačevalački ples Kumpanjija ili “ples od boja” prenosi tradiciju narodne vojske koja je u svakom trenutku mogla stupiti u obranu otoka. Zato su se mještani udruživali u narodnu vojsku koja je branila mjesto od napada osvajača. Bubnjar je bubnjajući obilazio mjesto s nagovještajem opasnosti i pozivao na okupljanje, a nakon svake borbe s neprijateljem igrao se viteški ples.

///Pelješac i Korčula – ljuljanje u moru i kupanje u vinu

Iz vježbi vojske razvio se ritualni mačevalački ples koji odražava vojnički duh ljudi koji su branili otok od osvajača. Kroz ples se prepoznaju elementi etničkih grupa koje su živjele na otoku i ostavile svoj trag: izumrli Pelazgi ostavili su buzdovan i bubanj, Iliri držak za barjak, stari Grci nošnju i mijeh, Rimljani vojnu formaciju i napokon Hrvati svoj Schiavona mač.

kumpanija korčula
Foto: Turistička zajednica Općine Blato

U pratnji bubnja i mišnjice, a pod vodstvom kapetana, plesači odnosno kumpanjoli izvode razne figure, a ples završava međusobnim mačevalačkim dvobojima. Posebno su zanimljive figure koje izvodi barjaktar s zastavom.

Nastup za Dan Općine Blato

Tradicionalni glavni nastup Kumpanjije je na Dan Općine Blato i blagdan sv. Vincence 28. travnja. Tada se izvodi mačevalački ples, a nakon njega i tanac, ples muškaraca i žena koji potječe iz 17. stoljeća. Tijekom Blatskog ljeta svakog se tjedna uz kumpanjiju i tanac na trgu ispred crkve izvode i drugi plesovi u živopisnim nošnjama: kotilijun, četvorka i splet pokladnih plesova.

kumpanjija korčula
Foto: Turistička zajednica Općine Blato

Viteško udruženje Kumpanjija utemeljeno je još 1927. godine sa ciljem očuvanja blatske folklorne baštine i obnavljanja narodnih običaja. Udruženje sakuplja i njeguje materijalnu i nematerijalnu baštinu Blata: nošnje, glazbene instrumente, pjesme, plesove, recepte itd. Uz nastupe u Blatu V.U. Kumpanjija često gostuje i nastupa diljem Hrvatske i Europe.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.