Nacionalni park Kornati među pet najboljih europskih filmskih lokacija

Europska mreža filmskih komisija (EUFCN) organizator je petog izdanja Nagrade za najbolju lokaciju, godišnjeg priznanja koje se dodjeljuje europskim lokacijama u filmskoj i TV industriji. Među pet finalista prema izboru žirija odabran je Nacionalni park Kornati, kao jedna od lokacija snimanja dugometražnog igranog prvijenca Antonete Alamat Kusijanović, Murina, koji je ovjenčan Zlatnom kamerom (Camera d’Or) u Cannesu.

Glasanje za najbolju lokaciju otvoreno je za javnost putem službene stranice EUFCN-a, a traje sve do 31. siječnja. Sve detalje o finalistima, kao i poveznicu za glasanje, možete pronaći na POVEZNICI. O pobjedniku odlučuju isključivo glasovi publike, a svi sudionici glasanja ulaze u bubanj te će jedan sretni dobitnik osvojiti putovanje na pobjedničku lokaciju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Žiri Europske mreže filmskih komisija za dodjelu nagrade ocijenio je sve prijavljene lokacije, obraćajući posebnu pozornost na značajnu ulogu koju te lokacije imaju za priču, te njezino inovativno korištenje u sklopu audiovizualnog djela. Nagrada za najbolju lokaciju 2021. bit će uručena najboljoj lokaciji i filmskoj komisiji u veljači ove godine u sklopu Europskog filmskog sajma (EFM) u Berlinu.

Film Murina se na Kornatima snimao od 28. rujna do 5. listopada 2019. godine, a osim u spomenutom nacionalnom parku, snimao se i na Hvaru i Koločepu.

Europska mreža filmskih komisija je neprofitno udruženje koja podupire i promiče europsku filmsku industriju i kulturu. Trenutno broji 95 europskih filmskih komisija i institucija iz 31 zemlje.

Kao najgušća otočna skupina u europskom Sredozemnom moru (89 otoka), nesvakidašnji krajolik Kornatskog arhipelaga dobio je status nacionalnog parka 1980. godine. Bez izvora slatke vode, život na ovim neplodnim otocima oduvijek je značio borbu za opstanak. Fasciniran ljepotom ovog čarobnog arhipelaga, veliki George Bernard Shaw napisao je: “Posljednjeg dana stvaranja Bog je želio okruniti svoje djelo i tako je od suza, zvijezda i daha stvorio Kornate.”

Naslovna fotografija: Ivo Pervan/ HTZ, izvor: Hrvatski audiovizualni centar

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.