Nacionalni park Krka slavi 39. rođendan uz besplatan ulaz

spot_img

Nacionalni park “Krka” slavi svoj 39. rođendan. Obilježavanje te obljetnice donosi bogat program aktivnosti od 24. do 31. siječnja 2024. godine. Među ostalim, posjetitelji će moći uživati u ljepotama Parka i sudjelovati u edukativnim radionicama.

roški slap
Roški slap, izvor fotografije: Nacionalni park Krka

Na sam rođendan, u srijedu, 24. siječnja 2024., ulazak u Nacionalni park “Krka” bit će besplatan. Od 24. do 31. siječnja 2024. bit će besplatan ulaz u Eko kampus “Krka” u Puljanima i na Roški slap.

Jedan od naših najmlađih nacionalnih parkova proglašen je 1985. godine kako bi se zaštitile iznimne prirodne vrijednosti i bogata kulturno-povijesna baština jedinstvenog spomenika prirode koji je niknuo iz krša.

Osim prirodnih vrijednosti i zaštićenih vrsta, na području Nacionalnog parka Krka nalaze se brojni kulturno-povijesni spomenici. Posjetiteljima su zanimljivi arheološki lokaliteti, sakralni objekti i industrijska postrojenja, a posebno i etno selo koje čuva uspomenu na stare obrte i način života.

Foto: Nacionalni park Krka

Uz besplatan ulaz Nacionalni park Krka priprema i brojne radionice

Tih dana poseban naglasak bit će stavljen na edukaciju posjetitelja, odnosno na organizirane besplatne radionice za djecu i odrasle u Eko kampusu “Krka” u Puljanima svakoga dana od 11 do 13 sati. Edukatori JU “NP Krka” vodit će radionice na temu očuvanja okoliša, važnosti razvrstavanja otpada i mogućnosti njegove ponovne uporabe i recikliranja. Posjetitelji će moći sudjelovati u izradi ukrasnih predmeta od recikliranih materijala.

Raspored radionica je sljedeći:

  • Srijeda, 24. siječnja: 3R – recikliranje papira
  • Četvrtak, 25. siječnja: 3R – izrada nakita od papirnatih perlica
  • Petak, 26. siječnja: 3R – recikliranje PVC vrećica
  • Subota, 27. siječnja: 3R – recikliranje papira
  • Nedjelja, 28. siječnja: Nit po nit – pregača (tkanje papirom)
  • Ponedjeljak, 29. siječnja: Nit po nit – pregača (izrada tkanog ukrasa)
  • Utorak, 30. siječnja: Nit po nit – pregača (tkanje na dječjem tkalačkom okviru)
  • Srijeda, 31. siječnja: razgledavanje lokaliteta Burnum uz pratnju vodiča (radionica počinje u 12 sati).
Eko kampus Krka Puljani
Eko kampus Krka, izvor fotografije: JU “Nacionalni park Krka”

Za učenike Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik organizirana je projekcija filma River Blue 29. siječnja u 12 sati u školskoj dvorani. Nakon projekcije održat će se kratka rasprava s učenicima četvrtih razreda o važnosti očuvanja okoliša i ulozi institucija u zaštićenim područjima. Prisutni učenici na dar će dobiti knjigu Rijeka Krka: Dar prirode, prirodoslovnu monografiju Nacionalnog parka “Krka”.

Obilježavanje rođendana Nacionalnog parka “Krka” prilika je  za edukaciju o važnosti očuvanja prirode, ali i za uživanje u vrijednostima toga jedinstvenog prirodnog blaga i druženje s lokalnom zajednicom. Zato, pridružite se u proslavi, istražite Nacionalni park i podržite održivost u upravljanju njime i življenju u jedinstvenom prirodnom okruženju.

///Ulaznice za Nacionalni park Krka dostupne i online

Eko kampus Krka, izvor fotografije: JU “Nacionalni park Krka”

Na kraju ponovimo kako je ulaz u Nacionalni park Krka u srijedu, 24. siječnja, besplatan, a od 24. do 31. siječnja moći ćete besplatno posjetiti Roški slap i Eko kampus “Krka” kojem je radno vrijeme od 9 do 16 sati.

Fotografije: Nacionalni park Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.