Nacionalni park Krka: upoznajte srednji i gornji tok Krke

Nacionalni park Krka pripremio je lipanjsku akciju u sklopu koje, s ulaznicom za Roški slap, možete posjetiti sve lokalitete na srednjem i gornjem toku Krke i upoznati mjesta jedinstvene kulturno-povijesne baštine.

Ulaznica za Roški slap iznosi 100 kuna za odrasle, a 55 kuna za djecu od sedam do osamnaest godina. Kupnja ulaznice za lokalitet Roški slap, u sklopu promotivne akcije “Upoznajte gornji tok rijeke Krke”, omogućuje vam posjet nizu lokaliteta: Visovačkoj kući “Kuželj”, Oziđanoj pećini, Burnumu, manastiru Krka i Eko-kampusu “Krka” u Puljanima, kao i brojnim poučno-pješačkim stazama.

Putovanje započnite na Roškome slapu, lokalitetu punom iznenađenja. Nakon niza usporednih slapova, u narodu prozvanih Ogrlice, Krka se s glavnoga slapa, smještenog na kraju barijere, u širokoj lepezi s petnaest metara visine ruši u Visovačko jezero. Na vidikovac s kojega se pruža pogled na Ogrlice možete se uspeti drvenim stepenicama. Do Oziđane pećine vodi 517 stepenica položenih na stijenu.

Preko sedrenih slapova prelazi cesta koja je riječne obale povezivala još u rimska vremena. Put kojim su se nekada stanovnici okolnih sela niz strmu ploču kanjona spuštali do posjeda koje su obrađivali danas je prvorazredna atrakcija: posjetitelji mogu uživati u pogledu s njega na očaravajući krajolik Roškoga slapa, na ruševine utvrde Rogovo, razasute Ogrlice i modrozelene vode rijeke stiješnjene u tjesnacu Među gredama.

Nakon što obiđete Roški slap, zaputite se Krkom uzvodno, brodom ili automobilom, i otkrijte moć prirode u raskošnoj vegetaciji i strmim kanjonima. Gornji tok Krke oaza je mira i duhovnosti. U pitomoj dragi uz rijeku Krku smjestio se manastir Krka, duhovno središte pravoslavnih vjernika, koji možete razgledati u pratnji djelatnika.

Skriven u njedrima Dalmatinske zagore, u kamenu i kršu, obrastao surovom makijom, nalazi se biser antičke civilizacije, rimski vojni logor Burnum. Amfiteatar se može obići, uz upoznavanje s poučnim tablama, samostalno ili u pratnji djelatnika Nacionalnog parka.

Nekoliko stotina metara od arheološkog lokaliteta Burnum nalazi se Manojlovački slap, najviši slap na rijeci Krki. Ne zaboravite navratiti do Eko-kampusa “Krka” u Puljanima i pogledati novouređenu Arheološku zbirku, u kojoj su izloženi predmeti pronađeni u arheološkim iskapanjima.

Uz vrlo atraktivne izlete brodom, s prvim danom lipnja, novost u Nacionalnom parku Krka je uvođenje linijskog prijevoza posjetitelja, brodom i autobusom. Drugim riječima, posjetitelj će moći sam kreirati svoj itinerar, odnosno obilazak Parka prilagoditi svojim trenutnim željama, što znači da će se na pojedinim lokalitetima moći zadržati dulje ili kraće.

Svi koji žele isplanirati svoj posjet Parku moći će, online ili na recepciji, odabrati mjesto, način i točno vrijeme ulaska i izlaska iz Parka. Usluga se odnosi i na individualne posjetitelje i na grupe te se dodatno naplaćuje.

Od 1. lipnja radno vrijeme Skradinskog buka je od 8 do 20 sati, lokaliteta na srednjem i gornjem toku od 10 do 18:30 dok su Visovac i manastir Krka otvoreni za posjećivanje od 9 do 17 sati.

Naslovna fotografija: Roški slap – Ogrlice/ Nacionalni park Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.