Najatraktivniji hrvatski dvorac – Trakošćan je neizbježna destinacija za sve ljubitelje povijesti, prirodnih ljepota i ukusnih delicija

Jedan od najatraktivnijih i najstarijih dvoraca u Hrvatskoj nalazi se na privlačnoj lokaciji u Hrvatskom zagorju. Dvorac Trakošćan udaljen je dvadesetak kilometara od Krapine i četrdesetak od Varaždina. Ako putujete iz Zagreba na jednodnevni izlet, tamo ste već za sat vremena.

dvorac trakošćan
Foto: Siniša Sović, izvor: Turistička zajednice Varaždinske županije

Skriveni dvorac Trakošćan nalazi se na osami u pejzažnom parku koji se sastoji od velikog umjetnog jezera, livade, autohtone šume hrasta kitnjaka i običnog graba te bogate flore i faune.

Dvorac Trakošćan – raj za sve povjesničare

Povijest koja prati dvorac Trakošćan bogata je, zanimljiva i poučna. Prvi podaci o Trakošćanu su ti da je nastao krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini.

Prvi poznati vlasnici su grofovi Celjski, a nakon njih dvorac često mijenja vlasnike. U 16. stoljeću vlasništvo nad dvorcem preuzima država, a ubrzo vlastelin najpoznatije obitelji Drašković, grof Juraj Drašković, službeno preuzima dvorac te je napokon 1584. Trakošćan stekla obitelj Drašković. Dvorac je godinama nakon toga bio zapušten i neupotrebljiv, a napokon doživljava svoj procvat polovinom 19. stoljeća kada drugi vlasnik iste loze obnavlja dvorac, a parkovni okoliš pretvara u romantičarski perivoj.

dvorac trakošćan
Foto: Domagoj Sever, izvor: Turistička zajednice Varaždinske županije

Danas je pak dvorac u vlasništvu Republike Hrvatske. Ljetno radno vrijeme za posjetitelje je svaki dan od 10 do 18 sati. Zimsko radno vrijeme, od 1. studenog do 31. ožujka, je od 9 do 16 sati. Cijena ulaznica za odrasle je 7 eura, za učenike do 18 godina 4 eura, a djeca do sedam godina uz pratnju roditelja imaju besplatan ulaz u park i dvorac.

Doznajte kako je izgledala prava tamnica

Obilazak dvorca sastoji se od posjeta niskog i visokog prizemlja te prvog i drugog kata. Svaki kat je jedinstven te se preporučuje obilazak cjelokupne postave dvorca. Dvorska kuhinja i tamnica gdje se odvijalo mučenje pomoću klade (tamničar bi zatvorenikov vrat i zapešća ulagao u za to predviđene otvore u kladi te i on tako zatočen bio prisiljen priznati sve što mu se stavljalo na teret) nalaze se u niskom prizemlju koje je odvojeno od ostatka dvorca kako bi se spriječilo potencijalno širenje požara iz kuhinje.

dvorac trakošćan
Foto: Siniša Sović, izvor: Turistička zajednice Varaždinske županije

U sklopu visokog prizemlja nalaze se lovačka dvorana, predvorje, knjižnica, viteška dvorana, obiteljska dvorana i malo dvorište gdje se nalazi zanimljiv sat s dvostrukim brojčanikom. Na prvom katu smještene su brojne dvorane poput blagovaonice, malog salona, sobe s fotografijama Draškovića i spavaonica, a drugi kat skriva spavaonice za goste i prostorije gdje su izložene zbirke namještaja raspoređenog prema stilskim periodima od baroka do neorenesanse. Dvorcem Trakošćan možete prošetati i virtualno.

Neodoljiv ambijent oko dvorca

Ova turistička destinacija pravi je raj za sve ljubitelje povijesti i prirode. Visoki kriteriji potencijalnih gurmana također će biti zadovoljeni. Naime, u sklopu hotela Trakošćan nalazi se i restoran, a još jedan, nešto manji, smješten je na jezeru, s predivnim pogledom na sam dvorac i prirodu. Možete pojesti neka konkretna mesna jela i zasladiti se domaćim štruklima sa sirom koji se poslužuju sa šećerom što ovom jelu daje poseban štih. Također, moguće je i iznajmiti pedaline što je dodatna posebnost.

trakošćansko jezero
Foto: Arhiva TZ Varaždinske županije

Trakošćansko jezero svojom veličinom i bogatim prirodnim i životinjskim svijetom prava je posebnost ovog dijela Hrvatske. Svakako preporučujemo obilazak staze “Put vila” koja se prostire oko jezera. Za obilazak cijele staze potrebno je nešto manje od dva sata. Na njoj se nalazi 20 poučnih točaka poput informacija o ribama, gljivama, pticama, močvarnim biljkama i mnogim drugim vrstama koje obitavaju u šumi. Nemojte se začuditi ako tijekom šetnje susretnete vidru ili poskoke jer je životinjski svijet tamo itekako bogat i cijenjen.

Članak originalno objavljen 9. lipnja 2020.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.