TOP 10 – najljepša mjesta svjetske kulturne baštine prema broju Instagram hashtagova

spot_img

Platforma Betway izradila je popis na kojem su se našla najpopularnija i najljepša mjesta svjetske baštine s obzirom na broj Instagram hashtagova. Odabranih 109 lokacija kategorizirali su u gradske, prirodne ili kulturne znamenitosti.

google street view
Google street view – ruins of Machu Picchu (Hilaea Media/ Pilar Olivares)

Turističke priče donose vam najljepša mjesta i kulturne znamenitosti od kojih se na vrhu Instagram popisa našao indijski Taj Mahal s gotovo 2,4 milijuna hashtagova.

Ovaj mauzolej iz 17. stoljeća i dalje je iznimno popularno odredište za putnike koji istražuju Aziju. Slijede ga Versailles, Kip slobode, Machu Picchu, Petra, Angkor Wat, Akropola, Chichen-Itza, Opera u Sydneyu i Stonehenge.

Angkor Wat - Kambodža - UNESCO
Foto: Vicky T / Unsplash

Taj Mahal, Indija

Najposjećenija znamenitost u Indiji i najpoznatiji svjetski mauzolej je Taj Mahal. Impresionira podatak da je u građevinu ugrađeno 28 različitih vrsta dragog i poludragog kamenja.

Riječ je također o najpoznatijem svjetskom spomeniku posvećenom ljubavi. Dao ga je, naime, za svoju voljenu preminulu suprugu izgraditi mogulski car.

Taj Mahal - Indija - UNESCO
Foto: Shan Elahi / Unsplash

On je doduše imao mnogo žena, što u to vrijeme nije bilo neuobičajeno, no niti jednu nije volio kao Mumtaz Mahal koja mu je tijekom života rodila 13-oro djece.

Versailles, Francuska

Dvorac Versailles uvršten je na listu UNESCO-ve svjetske baštine s dobrim razlogom. Osim jedinstvene ljepote, prema zadnjim podacima palaču godišnje posjeti gotovo osam milijuna ljudi.

///Donosimo 10 fantastičnih UNESCO lokaliteta diljem svijeta! Koji od njih želite (prvo) posjetiti?

Njegovi vrtovi spadaju među najveće i najspektakularnije na svijetu, pa i ne čudi kako je uvršten među Instagram najljepša mjesta. Parkovi i vrtovi sadrže 372 statue, 55 različitih oblika kroz koje protječe voda, 600 fontana i preko oko 32 kilometra vodovodnih cijevi. Godišnje se bez stanke ovdje posadi stotine tisuća biljaka.

Versailles, Francuska
Foto: Armand Khoury / Unsplash

Ovaj dvorac nedaleko od Pariza diči se bogatom poviješću s nekoliko vladara koji su ga stoljećima nazivali domom te krije čitav niz fascinantnih priča i bizarnih činjenica koje grade još bogatiju ukupnu sliku palače Versailles.

Kip slobode, SAD

Ovaj kip u New Yorku nije niti najveći niti najstariji na svijetu, ali je vjerojatno najslikovitiji spomenik SAD-a i snažan simbol američkih vrijednosti. S obzirom na veliku popularnost, tko ga želi vidjeti iznutra ulaznice treba rezervirati dovoljno vremena unaprijed.

Kip slobode - Statue Of Liberty - UNESCO
Foto: Avi Werde / Unsplash

Kip slobode visok je 46 metara, no s postoljem doseže impozantnih 93 metra. Na glavi dame koja drži baklju u ruci te pozdravlja Njujorčane i posjetitelje ‘Velike jabuke’, stoji kruna sa 7 krakova, inspirirana onom Kolosa s Rodosa, jednim od sedam antičkih svjetskih čuda.

Machu Picchu, Peru

Sveti grad Inka smješten na najvišem dijelu Andi u Peruu, Machu Picchu je najposjećeniji lokalitet u državi i vjerojatno najpoznatije drevno nalazište u Južnoj Americi. Pretpostavlja se da je izgrađen oko 1300. godine, dakle ne mnogo prije dolaska Španjolaca i propasti Carstva.

Machu Picchu - Peru - UNESCO
Foto: Willian Justen de Vasconcellos / Unsplash

Pretpostavlja se kako se većina arheoloških ostataka, oko 60 posto grada, nalazi ispod brežuljkastog terena koje nije vidljivo golim okom. Machu Picchu je stoga i dan-danas zbunjuje istraživače.

Petra, Jordan

Ovaj antički grad u Jordanu može se naći na listi želja nebrojenih putnika. Petra je davno bila prijestolnica Nabatejskog kraljevstva koje je vladalo prostorom današnjeg Jordana. Naziv je dobio po grčkoj riječi ‘petros’, što znači stijena. Isklesan je u stijeni, a proslavio ga je film ‘Indiana Jones’.

Petra - Jordan - UNESCO
Foto: Brian Kairuz / Unsplash

Kako je ovdje usred pustinje živjelo nekoliko desetaka tisuća ljudi, mnogi se pitaju na koji način je stanovništvo dolazilo do vode. Nabatejci su vodu prikupljali tijekom kišnih sezona te je potom skladištili, a ostatke njihova vodovodnog sustava i danas je moguće vidjeti na ulicama crvenog grada.

Angkor Wat, Kambodža

Najpoznatiji hram u Angkor kompleksu hramova i glavni turistički adut Kambodže je Angkor Wat. Predstavlja planinu Meru koja je u hinduističkoj mitologiji dom deva te je najbolje očuvani hram na ovom području. Dugo vremena je bio najveći hram ikada izgrađen.

Foto: Booking.com

Grad Angkor sadržavao je više kamena nego sve egipatske piramide zajedno, a prostirao se na površini većoj od današnjeg glavnog grada Francuske.

Poznat je i po brojnim kanalima, nasipima i rezervoarima, od kojih je najveći dug osam, a širok 2,4 kilometra. Smatra se kako je propadanje upravo naprednog sustava navodnjavanja potaklo propast carstva.

Akropola, Grčka

Atenska Akropola je simbol antičke kulture, početaka demokracije i moći stare Grčke. Čini ju kompleks građevina smještenih na stijeni, na 150 metara nadmorske visine. Građevina je visoka i do 70 metara te se prostire na površini od 30 četvornih kilometara.

Acropolis, Akropola, Atena, Grčka
Foto: Dimitris Kiriakakis / Unsplash

Većina je sagrađena prije 2500 godina, no najstariji dijelovi stari su najmanje 4 tisućljeća. Akropola je 1987. upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine i jedan je od najvažnijih povijesnih i kulturnih europskih spomenika.

Chichen-Itza, Meksiko

Ovo impresivno mjesto jedno je od 7 novih čuda svijeta koje posjećuju milijuni turista. Arheološko nalazište svjedoči o nekoć moćnoj i naprednoj civilizaciji koja je, dok je Europa još bila nepismena, razvila pismo, stvorila kalendar koji i danas rabimo, podizala veličanstvene gradove, a onda prije tisuću godina iznenada propala.

Chichen-Itza, Meksiko
Foto: Luis Aceves / Unsplash

Lokalitet je smješten na pola puta između gradova Mérida i Cancún i najsjeverniji je arheološki lokalitet Maya na poluotoku Yucatan.

/// Od nacionalnih parkova preko starih gradova do čudesnih građevina – donosimo popis 10 svjetskih čuda

Nastao je na mjestu pogodnom za naseljavanje zbog blizine dva velika izvora vode koja su mu i dala ime. ‘Chichen Itza’ bi se najjednostavnije moglo prevesti kao ‘na zdencu Itza’. Itza je ime majanskog plemena koje se naselilo.

Opera u Sydneyu, Australija

Zgrada Sydneyske Opere ubraja se među najposebnija arhitektonska i građevinska ostvarenja prošloga stoljeća. Upravo iz tog razloga danas predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Australije.

Sydney Opera House, Australija
Foto: Liam Pozz / Unsplash

Zbog svoje originalnosti i maštovitog dizajna kojim je skladno stopljena u vizuru grada, zgrada Sydneyske Opere je 2007. postala dijelom UNESCO-ve svjetske baštine.

Riječ je, osim toga, o jednom od najpoznatijih svjetskih centara za izvedbene umjetnosti s brojnim dvoranama u kojima se godišnje održi do 1500 događanja koja posjeti više od milijun posjetitelja.

Stonehenge, Velika Britanija

Ovo mjesto puno nepoznanica svakome će zagolicati maštu. Stonehenge se sastoji se od u krugove postavljenih velikih uspravnih kamenih blokova, a smješten je u jugozapadnoj Engleskoj, 3 kilometra zapadno od grada Amesburya. Jedan je od najpoznatijih engleskih pretpovijesnih spomenika.

Stonehenge, Velika Britanija, Ujedinjeno Kraljevstvo
Foto: Ankit Sood / Unsplash

Stvorila ga je kultura koja nije ostavila niti jedan pisani dokaz svog postojanja. Stoga se oko značenja i načina izgradnje Stonehenga i dalje vode brojne rasprave. Znanstvenici vjeruju da je ovaj lokalitet koristila neka davna civilizacija u religiozne ili astronomske svrhe, vjerojatno vezane uz Sunce i Mjesec.

Instagram – najljepša mjesta

Dodajmo kako je istraživanje Betwaya otkrilo da je Grand Canyon u SAD-u s najviše Instagram hashtagova zauzeo titulu svjetske prirodne baštine. Istanbul je zaslužio epitet grada svjetske baštine s impresivnih 124 milijuna hashtagova, Rim je osigurao drugo mjesto s 29,5 milijuna, dok je Prag zauzeo treće mjesto s 18,5 milijuna hashtagova.

screenshot instagram hashtags Betway
Foto: Screenshot

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.