Najmanji grad na Hvaru zbog svojih slikovitih mostića zovu “Mala Venecija”

Šest kilometara šetnicom od Jelse, manje od deset kilometara od Starog Grada ili pola sata vožnje otočkom brzom cestom od Hvara smjestio se najmanji grad na otoku Hvaru romantična Vrboska. Iako slovi kao najmanji gradić na otoku Hvaru, Vrboska je pravo blago našeg najsunčanijeg otoka. Gradić ima bogatu povijest koja se očitava na svakom koraku. Ustanovljen je u 15. stoljeću i zbog svoje slikovitosti bio je muza brojnih umjetničkih djela, a kamera Vrbosku jednostavno obožava.

Čovjek je tijekom povijesti podizao mostove, gradio je drvene i kamene mostiće, proširivao stare, obnavljao porušene. Neki mostovi i dan danas svojom slojevitom strukturom svjedoče tome vremenu, a Vrboska je svoj nadimak „Mala Venecija” dobila upravo zbog svojih malih pitoresknih mostova koji su mamac za ljubitelje fotografije, a i romantične šetače.

PJACA ILI PODVA SA SVAKE STRANE ČEKA VAS ZAPANJUJUĆA ARHITEKTURA

Članak se nastavlja ispod oglasa

Sam stari dio grada sastoji se od dva dijela: istočni dio Pjaca koji će vas oduševiti arhitekturom u kojoj dominiraju renesansne i barokne kuće te zapadni dio Podva koji vas poziva na šetnje uskim ulicama i kućama u renesansnom i gotičkom stilu, a ovdje svakako posjetite zanimljive sakralne objekte. Dvije obale povezuju maleni kameni mostovi, a u sredini je zanimljiv mali otočić imena Škojić.

Za kraj šetnje svakako preporučamo da odabere jednu od vinarija i ispijajući čašu hvarskih vina uživate u prekrasnom kamenom ambijentu središnjeg dijela hrvatske „Male Venecije”. Hvarska vina nadaleko su poznata i Hvar je jedna od naših najboljih vinskih destinacija. Ovdje je najstariji vinograd plavca malog na svijetu, brojni vinari s Hvara nagrađivani su na svjetskom nivou i otok je prepoznat kao riznica autohtonih sorti. Malo atmosfere sa kušanja vina, koju je u Vrboskoj prije nekoliko godina organizirala Udruga hvarskih vinara, pogledajte u videu ispod.

Kao svojevrsni izraz kulturnog identiteta čitave Dalmacije pa tako i Vrboske, baš na jednom od tih mostića, održava se smotra hvarskih otočnih klapa što je za turiste uvijek veličanstven prizor. Jedinstven je to događaj na otoku Hvaru, gdje sudjeluju klape otoka Hvara, kojih je iznenadili bi se – jako puno.

Iako je Vrboska zapravo najmanji grad na Hvaru, baš ovdje je najveća marina. Smještena je na dnu uskog dugog zaljeva, zaštićena od svih vjetrova. Iz marine imate pogled na mediteransku pučku arhitekturu, a savršen pogled kvari jedino ruševina tvornice sardina, koja je zatvorena još 1972. godine. I danas je ovaj gradić najpoznatije ribarsko mjesto na otoku i baš zato ovdje uz uvalu nalaze se brojni vrhunski restorani koji se mogu pohvaliti delicijama Jadranskog mora. Zbog dugogodišnje prerade ribe i ribarske tradicije ovdje ćete pronaći i Ribarski muzej koji čuva i prezentira raznoliki ribarski alat i opremu.

Vrboska je zanimljiva i zbog svog geografskog položaja. Naime do Jelse vodi šest kilometara duga šetnica, manje od deset kilometara je do Starog Grada, dok je Hvar udaljen tek pola sata vožnje otočkom brzom cestom. Vrboska je gradić koji će vas oduševiti svojom bogatom arhitekturom, carstvom mostića uz uski vijugavi fjord, gastronomskom ponudom ali i ljetnim fjerama.

Naslovna fotografija: Vedran Rafael Janić

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.