Najstarija Medulinka deseta, španjolski hrast europsko stablo godine

Tijekom konferencije Planting for the future koja je održana u Bruxellessu, održana je i svečanost proglašenja pobjednika međunarodnog natjecanja Europsko stablo 2021. godine. U natjecanju je prošle veljače ladonja s medulinske place kao “Najstarija Medulinka – čokoladno stablo naših uspomena” ponosno predstavljala Republiku Hrvatsku u konkurenciji od ukupno 14 stabala iz cijele Europe.

Prvoplasirani je hrast iz Španjolske sa osvojenih 104.264 glasa, od ukupno 604.544 pristiglih glasova za sve kandidate. Srebrna je talijanska platana, a treće je mjesto osvojio predstavnik Ruske federacije, također iz porodice platana.

U odnosu na prošlu godinu natjecanje je doslovno naraslo za više od dva puta. Naime, u 2020. glasova je ukupno bilo 285.174. Tada je drugoplasirani hrvatski predstavnik “Zaljubljeni ginko iz Daruvara” osvojio 28.060 glasova. U toj perspektivi, medulinska ladonja s 31.283 glasa prestigla je po broju osvojenih glasova prošlogodišnjeg srebrnog daruvarskog ginka, no konkurencija je ove godine bila iznimno jaka pa se u ukupnom poretku plasirala na deseto mjesto.

Uzmemo li u obzir veličinu zemalja u konkurenciji, po broju stanovnika, Hrvatska je daleko najmanja zemlja koja je sudjelovala ove godine. Primjerice trećeplasirana Rusija osvojila je 66.000 glasova, a ima preko 144 milijuna stanovnika. Stoga je iz ove perspektive, relativno gledano, hrvatska predstavnica – ladonja s medulinske place, najveća pobjednica ovog natjecanja.

Pobjednica je i zbog lavine pozitivne energije i emocija koje je pokrenula u zajednici. Više od šest mjeseci, od ideje da se Najstarija Medulinka kandidira na nacionalno natjecanje za Hrvatsko stablo 2020., u kojemu je pobijedila, za nju i s njom disali su i zajedno s njom sanjali mještani općine Medulin. Ostvaren je niz aktivnosti i suradnji, a pokrenuti su i novi projekti, poput njenog kloniranja ili analize zdravstvenog stanja.

Najmlađi su mještani učili o ladonji i značaju stabala za život ljudi, izradili su više od stotinu predivnih likovnih radova na temu ladonje. Ne zaboravimo ni plesni izazov na Medulinskoj placi koji je zabilježen kamerom Darka Privrata kao drugi promotivni video spot posvećen upravo Najstarijoj Medulinki. Bila je ona i tema nekoliko konferencija za medije, velikog broja najava i objava, zabilježena je u proteklom periodu na nebrojeno mnogo fotografija.

Činjenica je kako je na internet stranici europskog natjecanja za nekog od kandidata glasalo preko 300 tisuća ljudi iz cijele Europe uključujući Rusiju i Ujedinjeno kraljevstvo. Činjenica je i da su svi oni, a vjerojatno i više njih, kroz punih mjesec dana gledali fotografije i promotivne video spotove stabala u konkurenciji. Tako je medulinska ladonja svojim nastupom na europskoj sceni, Medulinu, ali i cijeloj Hrvatskoj omogućila pozitivnu promociju i besplatnu reklamu.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.