Podržite Najstariju Medulinku u izboru za Europsko stablo godine

spot_img

Do 28. veljače održava se izbor za Europsko stablo godine. Podsjetimo, u ovom izboru Hrvatska ima svog predstavnika, stablo ladonje “Najstarija Medulinka”. U konkurenciji od 14 stabala iz cijele Europe naša ladonja jedina je kandidatkinja čokoladnih plodova.

Stablo ladonje vanvremenski je suputnik ljudi, čijim se slatkim, čokoladnim bobicama hranio i sam Odisej, simbol čovjeka putnika, na svom putu kući. Posebno se i daleko u prošlost veže za središta istarskih mjesta jer se u njenom hladu oduvijek susretalo. Mali svakodnevni razgovori jednako kao i donošenje odluka od značaja za zajednicu, cijela prošlost Mediterana krije se u krošnji toga stabla.

Na našim prostorima iza različitih naziva uvijek je ista slika: košćela, kostela, koprivić, koprivica ili pak fafarinka, kostanjula, pelegrinka. A u Medulinu ona je Ledonja za najstarije koji pamte koliko i protagonistica ove priče, Najstarija Medulinka, 115 godišnje stablo ladonje na medulinskoj placi.

Cilj je međunarodnog natjecanja za Europsko stablo godine istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, posebno tragajući za stablima ukorijenjenim u život zajednice, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i povezanosti s ljudima.

Podržite naše stablo “Najstarija Medulinka – čokoladno stablo naših uspomena” glasanjem putem POVEZNICE za dva stabla favorita s jedne e-mail adrese. Pobjednik natjecanja biti će proglašen u on-line svečanosti 17. ožujka 2021. u sklopu međunarodne konferencije Planting for the Future u Bruxellesu.

Upute za glasanje:

  • pristupiti stranici www.treeoftheyear.org/CR (na hrvatskom jeziku);
  • odabrati dva kandidata i glasati;
  • za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu;
  • glas će biti uvažen nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu

Uz video kojim se predstavlja u natjecanju, pripremljen je i video plesnog izazova posvećen protagonistici ove priče, a sve aktivnosti za i sa Najstarijom Medulinkom mogu se pratiti putem Facebook grupe “NAJSTARIJA MEDULINKA predstavlja RH u natjecanju za EUROPSKO STABLO 2021.!”.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.