Najstarija Medulinka u izboru za Europsko stablo godine

Sjećate li se priče o stablu Najstarija Medulinka, koja je u studenom prošle godine pobijedila u natjecanju za Hrvatsko stablo 2020. godine? Pobjednik nacionalnog natjecanja, sada se nalazi u europskom finalu. U ime Republike Hrvatske, nacionalni koordinator Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kandidirala je Najstariju Medulinku za izbor Europsko stablo 2021. godine. U natjecanju sudjeluje još 13 nacionalnih pobjednika iz isto toliko europskih zemalja, a svoj glas za Najstariju Medulinku možete dati na ovoj POVEZNICI.

Najstarija Medulinka je 115 godina staro stablo košćele ili ladonje (Celtis australis L.). Smještena na medulinskom trgu, gdje godinama unatrag prati višestoljetne običaje, druži se s mještanima i gostima. Svjedoči projekcijama filmova kao i predstavama, plesu uz ljetne koncerte i pjevanju za božićne blagdane, kada se posebno dotjera i svojom raskoši uveseljava stanovnike. Međutim, najviše se veseli dječjoj igri i smijehu koje uvijek rado počasti magičnim čokoladnim bobicama.

Osim stabla iz Medulina za europsko stablo godine natječu se predstavnici iz Belgije, Bugarske, Francuske, Češke, Italije, Mađarske, Nizozemske, Poljske, Portugala, Ruske Federacije, Slovačke, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva. Svako od tih stabala, baš kao i Najstarija Medulinka, ima neku svoju zanimljivu priču.

Glasanje za Europsko stablo 2021. godine traje do kraja ovog mjeseca, odnosno do 28. veljače. Glasati se može s jedne e-mail adrese, a u razdoblju od 22. do 28. veljače rezultati glasanja bit će tajni. Pobjednik natjecanja proglasit će se na on-line ceremoniji u Bruxellesu 17. ožujka 2021. godine u sklopu međunarodne konferencije Planting for the Future.

Izbor za europsko stablo godine traje od 2011. godine, a Hrvatska se u natjecanje uključila 2017. kada je prihvaćena kandidatura Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora natjecanja ispred Republike Hrvatske. Natjecanje svake godine privuče nekoliko stotina tisuća glasača iz Europe, ali i svijeta, a najveći uspjeh hrvatski predstavnika ostvario je prošle godine. Tada je naime u natjecanju Europsko stablo 2020. godine sudjelovao Zaljubljeni Ginko iz Daruvara, koji je osvojio izvrsno drugo mjesto.

Izvor: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije
Naslovna fotografija: Najstarija Medulinka/ Sonja Barbara Bader, Ladonja placa

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.