Najveći hrvatski otočić Badija – mjesto u kojem čak i u srcu sezone vlada mir

U korčulanskom arhipelagu nalaze se brojni otočići a najveći i najposjećeniji do njih je Badija. Turiste na ovaj otočić osim tirkiznog mora i plaža mame i jeleni koji ovdje obitavaju, ali i Franjevački samostan koji je i katolički duhovni centar gdje se održavaju duhovne obnove uz niz aktivnosti koje se organiziraju na otočiću.

Badija, Korčula

Badija je površine 0,79 kilometara i ovo ime prvi puta se spominje 1737. godine, a kao Školj sv. Petra 1368. godine. Zvali su Badiju i nazivom Otok, Veliki školj, Veći školj, Školj sv. Marije.

Prvi stanovnici Badije bili su redovnici, benediktinci koji su ovdje u 10. stoljeću osnovali samostan. Nakon njihova odlaska sredinom XIV. stoljeća franjevcima je darovano zemljište za izgradnju samostana, a kasnije i cijeli otok.

Otočić Badija Korčula

Badija je bila svjedokom burne povijesti da bi 2003. Hrvatska Vlada vratila otočić vlasniku franjevačkoj Provinciji sv. Jeronima iz Zadra koji su 2005. godine samostan i otok Badiju predali na 99 godina Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji Uznesenja Blažene Djevice Marije. Iste godine Hercegovačka provincija, kao novi vlasnik započinje obnovu crkve i samostana.

Do Badije možete izletničkim brodovima iz starog grada u Korčuli, poznatog turističkog resorta Aminess Port 9, ali i iz Lumbarde, a cijena povratne karte je oko 10,00 eura po osobi. Ovo je izlet koji vam svakako preporučamo ako ste na Korčuli. Pri silasku s broda vrlo vjerojatno uočit ćete jelene. Oni su ovdje stigli s Brijuna, a danas su obiteljima s djecom najveća atrakcija zbog koje Badiju rado posjećuju mališani svih dobi.

Badija, Korčula

Plaže, šetnja, galerija pa i vrt…

Odmah na pristaništu nalazi se betonska plaža sa ležaljkama kao i ugostiteljski objekt. No desetak minuta šetnje dovest će vas do stjenovitih plaža s neodoljivom tirkiznom bojom kristalno čistog mora pa se svakako isplati prošetati otočićem.

Nakon što je potpuno obnovljen samostan na otočiću postaje katolički duhovni centar koji, osim svojih duhovnih programa, nudi također svoje usluge smještaja svećenicima koji dovode svoje hodočasnike na duhovne vježbe, obnove, seminare…

Ovdje se nalazi i Umjetnička galerija „fra Bernardin Sokol“, a stalni postav čine djela hrvatskih likovnih umjetnika. Naime, Emilija Karlavaris i Izvor Oreb darovali su franjevačkom samostanu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Badiji vrijednu umjetničku donaciju svojih slikarskih i kiparskih ostvarenja. Galerija je za posjetitelje otvorena od 1. svibnja do 1. listopada od 10 do 18h.

Badija je otok mira i savršenog opuštanja

U današnje vrijeme teško je nabrojati puno lokacija koje su zadržale svoj šarm i mir daleko od masovnog turizma, a Badija je jedan od takvih bisera Mediterana. Posebno će vas oduševiti samostan i njegov neodoljivo šarmantan vrt u kojem ćete doživjeti mir, spokoj i zasigurno poželjeti ostati što duže.

Idealan predah od turističkih gužvi, a samo pola sata vožnje od iznimno atraktivne turističke destinacije što Korčula svakako jest. Tako blizu nalazi se jedan sasvim drugačiji doživljaj koji rijetko koga ostavlja ravnodušnim.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.