Nakon 40 godina u akvatoriju NP Mljet uočena sredozemna medvjedica

Tijekom obavljanja monitoringa morskih vranaca u akvatoriju Nacionalnog parka Mljet proteklog vikenda, biolog Luka Jurinović i čuvar prirode Nacionalnog parka Mljet Davor Stražičić uočili su i fotografirali sredozemnu medvjedicu, inače jednog od najugroženijih sisavaca na svijetu. To je prvi potvrđen slučaj njenog pojavljivanja na ovom području od početka 1980-ih godina, priopćio je NP Mljet.

Sredozemna medvjedica dio je obitelji pravih tuljana, hrani se ribom i mekušcima koje lovi roneći. Inače medvjedica može narasti do dužine 2 i pol metra i težiti do 300 kilograma. Nekada je bila raširena i u Jadranu, ali se danas smatra regionalno izumrlom. Tome je doprinio intenzivan gospodarski ribolov, ali i rast nautičkog turizma zadnjih desetljeća.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Područja s visokim stupnjem zaštite prirode, kao u ovom slučaju akvatorij NP Mljet, pokazala su se kao mjesta gdje je raznim mehanizmima moguće poboljšati stanje neke ugrožene vrste ili pojedinog ekosustava. Preduvjet za boravak i preživljavanje ovakvog sisavca je dovoljno bogat riblji fond i neuznemiravanje od strane ljudi, navodi NP Mljet na svojim stranicama.

U Nacionalnom parku Mljet gospodarski ribolov je zabranjen unutar pojasa 500 metara od obale, a poduzima i niz dodatnim mjera kako bi se smanjio pritisak gospodarskog ribolova uz samu granicu parka. Smanjuje se i utjecaj nautičara na stanište te je sidrenje dozvoljeno samo na širem području uvala Pomena i Polače. Zahvaljujući ovim mjerama od posjetitelja su sačuvani najosjetljiviji dijelovi obale i mora točnije južne obale Nacionalnog parka kao i klifovi i polupotopljene špilje. Upravo u morskim špiljama sredozemne medvjedice donose svoje mlade na svijet i to u periodu od svibnja do studenog.

Nadamo se da uočena jedinka nije sama, te da će njen “posjet” najstarijem morskom zaštićenom području na Sredozemlju, Nacionalnom parku Mljet, pretvoriti u mjesto trajnog boravka ove vrste. Njeno ćemo kretanje pozorno pratiti, a ukoliko je ugledate molimo da nas obavijestite o vremenu i mjestu gdje ste je uočili na np-mljet@np-mljet.hr . Nemojte joj prilaziti i bespotrebno je uznemiravati, navode iz NP Mljet.

Nacionalni park objavio je i POVEZNICU na kojoj se nalaze detaljnije upute u slučaju pronalaska jedinke.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.