Nakon više od 60 godina bijela roda u Ninskoj laguni

Na kratki odmor u EDEN Nin – europsku destinaciju izvrsnosti doletjela je bijela roda, strogo zaštićena vrsta. Ova ptica selica u Hrvatskoj čest je gost u Panonskoj nizini i sjevernim kontinentalnim dijelovima Hrvatske, no u Ninu nije dosada zabilježena, bar ne posljednjih šezdeset godina. Neobičan posjet začudio je i obradovao Ninjane koji su i tako već navikli na razne vrste ptica u laguni. Poznato je da ptice biraju Nin za svoj privremeni ili stalni dom, mjesto za gniježđenje ili tek kratko odmorište na svom putovanju u toplije krajeve, a neke su viđene samo na preletu.

Bijela roda, za Nin je neobična ptica, a njenoj prisutnosti svjedočila je i autorica ovog članka, Marija Dejanović, kada je roda doletjela na krov njene susjede. Onda je zbog bučnih veselih glasova stanovnika koji su uzbuđeno govorili o ptici, roda poletjela dalje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

I dok je Sunce zlatnim bojama prekrilo lagunu i na spavanje ispratilo usnuli grad, bijela roda je i dalje bila na vrhu odabranog bora gdje je očito namjeravala prenoćiti. Stanovnici su isprva bili zabrinuti da ptica nije ozlijeđena, a poslije su bili oduševljeni što je upravo Nin odabrala za odmor. Već s prvim zrakama sunca koje su se pojavile iznad Branimirova grada roda je odletjela sa noćne postaje, možda se samo premjestila, a možda je produžila u toplije krajeve.

– Postoji mali broj podataka o prisutnosti roda u Dalmaciji. Rode kreću na selidbu iza 20. kolovoza uz Savu, Dunav, prema Africi, uz rijeku Nil i dalje. U rasponu od 37 godina, s ovim primjerkom u Ninu bilo ih je primijećeno na preletu tek desetak. Nema seobenog puta, rijetko tuda prelijeće, kao što se sada dogodilo. Mali broj jedinki evidentiran je tijekom jesenske selidbe, jednom kod Šibenika, prije nekoliko godina kada je bila blaga zima primijećena je u studenom na području Kožina, a protekle jeseni viđen je jedan primjerak kod Sv. Jurja ispod Senja. Na povratku za proljetne selidbe tijekom svibnja evidentirana je na području Starigrada i na Velikom Rujnu, rekao je najpoznatiji ornitolog u Zadarskoj županiji Gordan Lukač.

Kako je javnosti već poznato Ninsku lagunu obožavaju pernati prijatelji. Tu se može tijekom godine vidjeti 230 vrsta ptica, od koji je najpoznatija vlastelica, ujedno i zaštitni znak lagune. Ptica vlastelica je ugrožena vrsta ptica iz reda šljukarica i porodice sabljarki, među europskim pticama se ističe svojim osebujnim vitkim bijelim tijelom, crnim krilima i dugim crnim kljunom. Nazivaju je još i plemkinjom među pticama. Ono što se posebno i živopisno ističe na ptici su duge i crvene noge koje se doimaju krhke, a kojima se vješto kreće plićacima. Vlastelica se ovdje redovito gnijezdi na području solane i u trščacima Kraljičine plaže povećavajući iz godine u godine populaciju.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije