Nedostaje vam zima? Vodimo vas u Finsku u Selo Djeda Božićnjaka

Već krajem rujna počinjemo svi razmišljati o zimskim radostima, Adventu i Božiću. Naša redakcija odlučila je za vas isplanirati put u Finsku u selo Djeda Božićnjaka. Čim smo počeli istraživati zatekli smo se u pravoj bajci, a svaki link i svaka slika i video vodili su nas u djetinjstvo. Ovo je put na koji svakako idemo ove zime i toplo vam preporučamo da pođete u istraživanje ove bajke koja i danas živi na samom Arktiku.

Idemo redom selo djed mraza zove se Rovaniemi i nalazi se na sjeveru Finske, Finci ovaj područje nazivaju “Vratima Laponije”, a udaljeno je svega dvije tisuće kilometara od Sjevernog pola. Za početak kako biste otvorili vrata svoje mašte pogledajmo video…

Članak se nastavlja ispod oglasa

Legenda o Djedu Božićnjaku jedna je od rijetkih koje preživljavaju stoljećima, i to u svim krajevima svijeta. Na njoj su odrasle generacije, a popularnost bjelobradog djedice s dalekog sjevera koji za blagdane igračkama daruje svu djecu svijeta ni danas ne jenjava. Boravak u Rovaniemiju dokazuje kako je ova legenda živa i stvarna.

Djed Božićnjak za svoj dom odabrao je baš Rovaniemi, okružen mističnim gustim šumama, zbog patuljaka koji mu pomažu pakirati darove. Djedica kaže kako patuljci ne vole vrućine, a niti sobovi, zbog čega je doselio baš u Rovaniemi.

Ovo svjetlucavo selo, na čijem ulazu stoji deset metara visok zlatni bor Djeda Božićnjaka, nadmašuje i najbujniju maštu. U njemu bjelobradi djedica živi s Bakom Božićnjak, no tijekom blagdana najčešće radi u svom uredu, smještenom u špilji dvanaest metara ispod zemljine površine.

Najdraže prijevozno sredstvo su mu sobovi kojih u Laponiji živi dvjesto tisuća. Oni i plavooki haskiji marljivo vuku saonice kroz bajkovite šume, a posjetitelji mogu položiti vozački ispit za sobovsku zapregu te dobiti dozvolu koja vrijedi pet godina. Djedica posjetiteljima savjetuje i da pređu crtu arktičkog kruga finski napapiiri, a kada to učinite dobit ćete certifikat koji je dokaz da ste prešli s kraja svijeta na njegov početak.

Nezaobilazno je ovdje obići tradicionalne laponske šatore napravljene tako da je u njima toplo i kad je vani trideset stupnjeva ispod nule, upravo ta temperatura česta je u siječnju i veljači. Posebna atrakcija je s plavookim haskijima otići na safari arktičkim šumama, te degustiranje laponskih specijaliteta ili spavanja u igluu uz neizostavan posjet farmi sobova.

Danas godišnje Laponiju, najviše zbog sela Djeda Božićnjaka, posjeti 500.000 turista iz cijelog svijeta, a prva turistička posjetiteljica Rovaniemiju bila je Eleanor Roosevelt, udovica američkog predsjednika Franklina Delana Roosevelta. Kako tvrde u Finskoj ona je u selo Djeda Božićnjaka doputovala u zimu, 1950. godine, želeći vidjeti gdje počinje Arktički krug: slijedom toga, domaćini su morali označiti granicu te na njoj sagraditi drvenu kolibu u kojoj je uvažena gošća mogla odahnuti uz topli čaj. Legenda kaže da se kolibica svidjela Djedu Božićnjaku te se on u nju preselio. Dvadesetak godina kasnije je, oko kućice, poznata finska udruga arhitekata Arrak Group projektirala cijelo selo Djeda Božićnjaka, i tako je bajka postala stvarnost.

Pokušajte si dočarati taj ugođaj koji danas privlači i djecu i odasle, i mlade i stale u to malo osvjetljeno seoce u kojem prapore zvončići, ležerno šeću sobovi i haskiji. Zamislite Djed Božićnjaka kako osobno prima želje koje mu gosti moraju pažljivo šapnuti u uho, dogodi se da mu u krilo pokušaju sjesti i odrasli – iako to smiju samo djeca. Veseli Djedica kaže legenda donosi sreću svakome tko vjeruje u njega i zato je boravak u njegovom selu idealan blagdanski dar za sve koji u dubini duše još uvijek vjeruje u blagoslove i – čuda.

Članak se nastavlja ispod oglasa

A ako do sada niste znali pravu adresu na koju možete pisati Djedu Božićnjaku, molimo vas da ju zapišete:

Santa Claus Main Post Office,

Tähtikuja 1, 9

6930 Rovaniemi, Finland

IGRE POLARNE SVJETLOSTI

Još jedna atrakcija koju ovdje možete doživjeti je i poznata Aurora borealis. Naime, budući da se nalazi na samom rubu Arktičkog kruga – kružnice na sjevernoj polutki globusa unutar koje sunce zimi ne izlazi barem jedan dan, a ljeti barem jedan dan ne zalazi – atmosfera je ovdje prirodno mistična. Polarna noć ondje traje gotovo mjesec dana, od sredine prosinca do početka siječnja, dok ljeti sunce ne zalazi od sredine lipnja do početka srpnja, a ta pojava se naziva ‘ponoćno sunce‘.

Zbog položaja bliskog Sjevernom polu se, također, događa fenomen polarne svjetlosti Aurore Borealis, tijekom koje na noćnom nebu titra mreža zelenih, plavih, grimiznih, crvenih i ljubičastih svjetlosnih snopova- U aurori možete uživati i dvjesto dana godišnje, no kolovoz, rujan i listopad najbolji su mjeseci za promatranje ovog fenomena.

Sve praktične informacije koje trebate znati kada krenete u ovu bajkovitu avanturu pronađite na linku. Iz Hrvatske do Djedice najbolje je avionom do Helsinkija, a najpovoljnije direktne avio karte do finske metropole pronaći ćete iz Beograda, Ljubljane ili Budimpešte.

Izvor: nordicpoint.net

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.