Nedostaje vam zima? Ove godine u Selo Djeda Božićnjaka u Finskoj možete avionom direktno iz Milana

spot_img

Već početkom jeseni počinjemo svi razmišljati o zimskim radostima, Adventu i Božiću. Naša redakcija odlučila je za vas isplanirati put u Finsku u selo Djeda Božićnjaka. Čim smo počeli istraživati zatekli smo se u pravoj bajci. Svaki link i svaka slika i video vodili su nas u djetinjstvo. Ovo je put na koji svakako idemo ove zime i toplo vam preporučamo da pođete u istraživanje ove bajke koja i danas živi na samom Arktiku. Za početak kako biste otvorili vrata svoje mašte pogledajte video…

Idemo redom selo djed mraza zove se Rovaniemi i nalazi se na sjeveru Finske, Finci ovo područje nazivaju “Vratima Laponije”, a udaljeno je svega dvije tisuće kilometara od Sjevernog pola.

Legenda o Djedu Božićnjaku jedna je od rijetkih koje preživljavaju stoljećima, i to u svim krajevima svijeta. Na njoj su odrasle generacije, a popularnost bjelobradog djedice s dalekog sjevera koji za blagdane igračkama daruje svu djecu svijeta ni danas ne jenjava. Boravak u Rovaniemiju dokazuje kako je ova legenda živa i stvarna.

S kraja na početka svijeta

Djed Božićnjak za svoj dom odabrao je baš Rovaniemi, okružen mističnim gustim šumama, zbog patuljaka koji mu pomažu pakirati darove. Djedica kaže kako patuljci ne vole vrućine, a niti sobovi, zbog čega je doselio baš u Rovaniemi.

selo djeda božićnjaka
FOTO: Kimmo Syväri / Visit Finland

Ovo svjetlucavo selo, na čijem ulazu stoji deset metara visok zlatni bor Djeda Božićnjaka, nadmašuje i najbujniju maštu. U njemu bjelobradi djedica živi s Bakom Božićnjak, no tijekom blagdana najčešće radi u svom uredu, smještenom u špilji dvanaest metara ispod zemljine površine.

Najdraže prijevozno sredstvo su mu sobovi kojih u Laponiji živi dvjesto tisuća. Oni i plavooki haskiji marljivo vuku saonice kroz bajkovite šume. Posjetitelji mogu položiti vozački ispit za sobovsku zapregu te dobiti dozvolu koja vrijedi pet godina. Djedica posjetiteljima savjetuje i da pređu crtu arktičkog kruga finski napapiiri, a kada to učinite dobit ćete certifikat koji je dokaz da ste prešli s kraja svijeta na njegov početak.

selo djeda božićnjaka
FOTO: Kimmo Syväri / Visit Finland

Kada bajka postane stvarnost

Nezaobilazno je ovdje obići tradicionalne laponske šatore napravljene tako da je u njima toplo i kad je vani trideset stupnjeva ispod nule, upravo ta temperatura česta je u siječnju i veljači. Posebna atrakcija je s plavookim haskijima otići na safari arktičkim šumama, te degustiranje laponskih specijaliteta ili spavanja u igluu uz neizostavan posjet farmi sobova.

Danas godišnje Laponiju, najviše zbog sela Djeda Božićnjaka, posjeti 500.000 turista iz cijelog svijeta. Prva turistička posjetiteljica Rovaniemiju bila je Eleanor Roosevelt, udovica američkog predsjednika Franklina Delana Roosevelta. Kako tvrde u Finskoj ona je u selo Djeda Božićnjaka doputovala u zimu 1950. godine, želeći vidjeti gdje počinje Arktički krug. Slijedom toga, domaćini su morali označiti granicu te na njoj sagraditi drvenu kolibu u kojoj je uvažena gošća mogla odahnuti uz topli čaj. Legenda kaže kako se kolibica svidjela Djedu Božićnjaku te se on u nju preselio. Dvadesetak godina kasnije je, oko kućice, poznata finska udruga arhitekata Arrak Group projektirala cijelo selo Djeda Božićnjaka, i tako je bajka postala stvarnost.

selo djeda božićnjaka
FOTO: Kimmo Syväri / Visit Finland

Pokušajte si dočarati taj ugođaj koji danas privlači i djecu i odrasle, i mlade i stare u to malo osvjetljeno seoce u kojem prapore zvončići, ležerno šeću sobovi i haskiji. Zamislite Djed Božićnjaka kako osobno prima želje koje mu gosti moraju pažljivo šapnuti u uho. Dogodi se da mu u krilo pokušaju sjesti i odrasli – iako to smiju samo djeca. Veseli Djedica, kaže legenda donosi sreću svakome tko vjeruje u njega. Zato je boravak u njegovom selu idealan blagdanski dar za sve koji u dubini duše još uvijek vjeruje u blagoslove i – čuda.

A ako do sada niste znali pravu adresu na koju možete pisati Djedu Božićnjaku, molimo vas da ju zapišete:

Santa Claus Main Post Office,
Tähtikuja 1, 9
6930 Rovaniemi, Finland

Igre polarne svjetlosti

Još jedna atrakcija koju ovdje možete doživjeti je i poznata Aurora borealis. Naime, budući da se nalazi na samom rubu Arktičkog kruga atmosfera je ovdje prirodno mistična. Unutar kružnice na sjevernoj polutki globusa sunce zimi ne izlazi barem jedan dan, a ljeti barem jedan dan ne zalazi. Polarna noć ondje traje gotovo mjesec dana, od sredine prosinca do početka siječnja, dok ljeti sunce ne zalazi od sredine lipnja do početka srpnja, a ta pojava se naziva ‘ponoćno sunce‘.

aurora borealis
Foto: Pixabay.com

Zbog položaja bliskog Sjevernom polu se, također, događa fenomen polarne svjetlosti Aurore Borealis. Tijekom nje na noćnom nebu titra mreža zelenih, plavih, grimiznih, crvenih i ljubičastih svjetlosnih snopova. U aurori možete uživati i dvjesto dana godišnje, no kolovoz, rujan i listopad najbolji su mjeseci za promatranje ovog fenomena.

Sve praktične informacije koje trebate znati kada krenete u ovu bajkovitu avanturu pronađite na linku. Ryanair ove godine je uveo direktnu liniju do Rovaniemija iz Milana što je trenutno najbolja opcija iz Hrvatske za posjet selu Djeda Božićnjaka.

Iz Hrvatske do Djedice možete i avionom do Helsinkija. Najpovoljnije direktne avio karte do finske metropole pronaći ćete iz Beograda, Ljubljane ili Budimpešte.

Izvor: nordicpoint.net

Fotografije: Kimmo Syväri / izvor: Visit Finland

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.