Nevjerojatne atrakcije i kulturno blago: Otkrivamo Vrata Papuka, istočnu oazu hrvatskog turizma

Turističko područje Vrata Papuka, smješteno u istočnom dijelu Hrvatske, izdvaja se kao jedinstvena destinacija koja nudi posjetiteljima bogatstvo prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti.

papuk uskrsni vikend
Jankovačko jezero, izvor: Park prirode Papuk

Razgovarali smo s direktoricom Turističke zajednice područja Vrata Papuka, Anom Marunicom, koja je podijelila svoje viđenje atrakcija i događanja koja čine ovu regiju iznimno privlačnom za turiste.

Jedinstvene turističke atrakcije regije Vrata Papuka

Ana Marunica ističe kako je regija Vrata Papuka posebna jer se izdiže iz nizinske ravnice Slavonije, s planinom Papuk kao njezinim najimpresivnijim dijelom. Papuk, UNESCO-v svjetski geopark, čuva brojne atrakcije poput Parka šuma Jankovac i Geo info centra u Voćinu.

Park šuma Jankovac, smještena u gorskoj dolini, očarava šumama bukve, jezerima, planinskim jezerima te impresivnim slapovima, privlačeći izletnike, planinare i bicikliste.

ružica grad
Dva jezera i Ružica grad, foto: Hrvoje Jurić

Geo info centar u Voćinu pruža posjetiteljima priliku za interaktivno putovanje kroz kulturnu, biološku i geološku prošlost Papuka. Ovdje se otkrivaju zanimljivosti o papučkim staklarima, srednjovjekovnoj utvrdi Ružica gradu te endemima šuma Papuka. Posjetitelji imaju priliku doživjeti svitanje u udobnim sobama planinarskog doma Jankovac i kušati delicije s potpisom šume.

///Ružica grad – impresivna utvrda iznad Orahovice koju svakako trebate posjetiti

Geo info Centar – nezaobilazna atrakcija svakog posjetitelja u Vrata Papuka

Postav geologije posvećen je geologiji općenito i geološkim specifičnostima Papuka. Osim izložaka, posjetitelji mogu uživati u osam multimedijalnih prezentacija putem interaktivnih ekrana. Ovi ekrani često su dodatno obogaćeni mehaničkim elementima ili projekcijama, čime se stvara dojmljivo iskustvo učenja i zabave.

Geo-info centar Voćin
Foto: Matija Turkalj

Geoinfo Centar također ima postav posvećen biologiji koji prikazuje modele, skulpture i fotografije zanimljivog živog svijeta koji obitava na Papuku. Posjetitelji imaju priliku istražiti raznolikost flore i faune ovog područja te se upoznati s očuvanim ekosustavom planine.

///Doživite podzemlje Papuka: Špilje, jame, nosorozi i sabljaste mačke

Još jedan izuzetno zanimljiv dio Geo info Centra je postav arheologije. Ovdje posjetitelji mogu koristiti interaktivni ekran na kojem mogu odabrati jedno od 7 razdoblja na Papuku i detaljnije se upoznati s njim. Ovaj dio centra pruža detalje o kulturi, nalazištima i artefaktima koji su pronađeni na ovom području tijekom stoljeća. To je pravi povijesni vremeplov koji omogućuje dublje razumijevanje bogate prošlosti Papuka i njegovih stanovnika.

geo info centar voćin, vrata papuka
Foto: Matija Turkalj

Geoinfo Centar nije samo edukativan, već ima i dodatne sadržaje za posjetitelje. U sklopu centra nalazi se suvenirnica gdje posjetitelji mogu pronaći autentične suvenire koji će ih podsjećati na njihovu posjetu.

Također, centar nudi prostore za odmor i okrjepu gdje se posjetitelji mogu opustiti i osvježiti prije ili poslije istraživanja izložbi.

Najvažniji događaji za promicanje turizma

S obzirom na segmentaciju suvremenog turističkog tržišta, Marunica naglašava potrebu za ‘odmakom od svakodnevice’ te ističe važnost lokalnih manifestacija poput Srednjovjekovnog viteškog turnira.

viteški turnir Jankovac
Izvor fotografije: Park prirode Papuk

Ova manifestacija ne samo da prezentira bogatu povijest Papuka već i valorizira kulturnu baštinu destinacije, privlačeći veliki broj posjetitelja. Također, Svetište Gospe Voćinske privlači hodočasnike kroz vjerske programe, doprinoseći turističkoj privlačnosti općine Voćin.

Razvoj turizma u Parku prirode Papuk temelji se na načelima zaštite prostora. Održivi razvoj postavljen je kao ključni oblik razvoja, a odgovornost za očuvanje prirodnih resursa preuzima se kroz konkretne aktivnosti. Primjer takvih aktivnosti je izgradnja posjetiteljskog centra Vrata Papuka u Slatinskom Drenovcu, što doprinosi održivom upravljanju prostorima i proširuje turističku ponudu.

Park prirode Papuk
Foto: Matija Pospihalj, izvor: Park prirode Papuk

Razvoj infrastrukture ključan je za turizam, a lokalno stanovništvo potiče se na otvaranje privatnog smještaja kroz programe edukacija na destinaciji. Očekuje se da će županija pružiti potpore za otvaranje novih smještajnih kapaciteta i unaprjeđenje turističke infrastrukture.

Također, očekuju se natječaji od strane krovnog ministarstva za privatne poduzetnike, a TZP Vrata Papuka će pružiti podršku pri apliciranju i povlačenju sredstava za potrebe razvoja turizma u regiji.

ana marunica, tzp vrata papuka
Ana Marunica, direktorica Turističke zajednice područja Vrata Papuka

Za više informacija posjetite službene internetske stranice Turističke zajednice Vrata Papuka.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.